Simo Häyhä on kiistatta yksi maailman tehokkaimmista tarkka-ampujista.

Häyhä oli sodassa kolmen kuukauden ajan ja hänen uskotaan vieneen yli 500 ihmishenkeä. Ei ollutkaan ihme että puna-armeijan sotilaat nimesivät Häyhän ”Valkoiseksi kuolemaksi”.

Simo Häyhä käytti aseenaan Sako M/28-30 -kivääriä ja toisin kuin muut, hän suosi kiikaritähtäimen sijasta avotähtäintä. Häyhä käytti avotähtäintä siksi että se oli nopea ja samalla hänen ei tarvinnut huolehtia kiikaritähtäimen linssin huurtumisesta. Joissakin tilanteissa kiikaritähtäin saattoi myös heijastaa valoa ja paljastaa sotilaan olinpaikan – lisäksi kiikaritähtäimellä tähdätessä päätä joutui pitämään korkeammalla ja tämä saattoi olla sotilaalle kohtalokasta.

Simo Häyhä oli erinomainen sotilas, sillä hän tunsi luonnon ja osasi käyttää sitä tehokkaasti hyväkseen taisteluiden aikana. Häyhä varastoi päivän ajaksi taskuunsa leipää ja sokeria, joilla sai nopeasti energiaa.

Kuvat: Wikipedia Commons
Kuvat: Wikipedia Commons

Häyhä haavoittui maaliskuun 6. päivä 1940, kun vihollisen räjähtävä luoti osui hänen kasvoihinsa. Tämän seurauksena suomalaissotilaan kasvojen alaosa tuhoutui ja leukaluu murskautui. Häyhä oli tajuttomana useamman päivän ajan ja hän palasi tajuihinsa maaliskuun 13. päivänä, jolloin rauha oltiin julistettu.

Vamma saatiin hoidettua pitkien hoitojen ja leikkausten jälkeen. Hajonnutta leukaluuta onnistuttiin korjaamaan Häyhän lonkasta otetulla luulla. Häyhä ei kuitenkaan päässyt jatkosotaan vammojensa vakavuuden vuoksi.

Jatkosodan aikana Häyhä teki töitä kotitilallaan. Simo Häyhä menehtyi Haminassa 1. päivä huhtikuuta vuonna 2002.

Oheisella YouTube-videolla kerrotaan lisää Häyhän taustoista ja sodanaikaisesta toiminnasta. Englannin kielellä selostettua videota on katsottu huimat 5,8 miljoonaa kertaa!

Jaa tämä uutinen Facebookissa, jotta ystäväsi voivat lukea Simo Häyhästä.