Snorkkelisukeltamassa ollut merentutkimuksen ohjaaja huomasi eteläisen Kalifornian rannikolla otuksen, joka on kuin suoraan fantasiakirjallisuudesta.

Jasmine Santana tarvitsi yli 15 ihmistä avukseen, jotta noin 5,5 metriä pitkä airokala saatiin raahattua rannalle sunnuntaina. Catalina Island Marine Institute -instituutissa työskentelevä Santana näki jonkin kimaltavan yhdeksän metrin syvyydessä ja päätti raahata sen pois vedestä, koska muuten kukaan ei uskoisi, mitä hän on nähnyt.

Naisen raahattua ruhoa sen pyrstöstä noin 22 metriä, tulivat instituutin muut työntekijät avuksi saamaan otuksen rantaan. Catalina Island Marine Institute -instituutin työntekijät kutsuvat tapausta mahtavaksi löydöksi.

”Emme ole koskaan nähneet näin isoa kalaa. Edellinen airokala, jonka löysimme, oli vajaan metrin pituinen”, kertoo instituutin koulutusaluksen vanhempi kapteeni Mark Waddington.

Airokaloja nähdään harvakseltaan, sillä ne sukeltavat yli 900 metrin syvyydessä. Instituutin mukaan kalalajia ei ole juuri tutkittu.

Kala kuoli ilmeisesti luonnollisista syistä. Siitä otetut kudosnäytteet ja videomateriaali on lähetetty Kalifornian yliopistoon biologien tutkittavaksi. Airokala haudataan ja sen maaduttua sen luuranko kootaan näytille.

Airokalat voivat kasvaa peräti 15-metrisiksi ja kalalaji on pisin luurankokala maailmassa. Airokalat voivat olla syynä merikäärmelegendoihin läpi historian.

Katso alla olevalta videolta, miltä kala näyttää:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Ofvmj4Os-qU

Lähde: Chron