Muun muassa H&M lopettaa angoravillan käytön sen jälkeen, kun eläinoikeusjärjestö julkaisi videon eläinten kauhistuttavasta kohtelusta villan saamiseksi.

Ruotsalainen vaatejätti H&M ilmoitti lopettavansa angoraa sisältävien vaatteiden valmistamisen sen jälkeen, kun eläinoikeusjärjestö PETA julkaisi alkuviikosta videon, joka paljasti miten eläimiä kohdellaan villan tuotannossa.

Kiinassa kuvatulla videolla nähdään, kuinka turkkia revitään irti elävistä kaneista. H&M:n edustaja Camilla Emilsson Falk ilmoitti yhtiön keskeyttävän tuotannon.

”Meidän pitää olla varmoja, että tuottajat toimivat standardiemme mukaisesti”, hän kertoi.

Myynnissä olevia angoratuotteita ei kuitenkaan vedetä pois markkinoilta. Yhtiö väitti vielä muutama päivä sitten, että sen angoratoimittajat täyttävät vaatimukset, mutta yhtiön mieli muuttui lausunnon herätettyä runsasta kritiikkiä.

H&M ei ole ainoa vaateyhtiö, joka on sanonut ei angoralle videon tultua julki. Myös Lindex, Gina Tricot ja MQ ovat kertoneet lopettavansa angoratuotteiden tuottamisen ja hankkimisen, koska eivät voineet taata tarvikkeiden olevan peräisin eettisiltä tiloilta.

Oikeutta eläimille -yhdistys vaatii myös suomalaisia vaateketjuja toimimaan kansainvälisen esimerkin mukaisesti. Yhdistys myös pyytää suomalaisia kuluttajia jättämään angoratuotteet kauppojen hyllylle.

PETA:n mukaan Kiina tuottaa 90 prosenttia maailman angoravillasta. Järjestön julkaisema, salaa kuvattu video näyttää, kuinka valkoisia kaneja on sidottu puisiin pöytiin häkkejä täynnä olevissa huoneissa, missä työntekijät pitävät niistä kiinni repien irti turkkia kanien huutaessa tuskissaan.

Videolla nähdään kaneja myös sen jälkeen, kun turkkia on irroitettu. Järjestö kertoo lähteidensä sanoneen, että nypitty angora tuottaa enemmän rahaa pituutensa ja laatunsa ansiosta, vaikka metodi on riskialttiimpaa kaneille siitä aiheutuvan stressin takia.

Katso PETA:n julkaisema video alta, mutta se ei sovellu herkimmille:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=PtAFHyXS31M

Lähde: The Local, Oikeutta eläimille