shutterstock_27476293

Kirjojen lukeminen voi saada naisen todennäköisemmin muun muassa juomaan humalanhakuisemmin sekä harrastamaan seksiä useamman kumppanin kanssa.

Tutkijat varoittavat E L Jamesin Fifty Shades of Grey -kirjojen lukemisen olevan haitallisia nuorten naisten hyvinvoinnille, kertoo Daily Mail. Journal of Women’s Healthissa julkaistu uusi tutkimus sai selville, että naiset todennäköisesti harrastavat seksiä useamman henkilön kanssa, juovat humalanhakuisemmin, kärsivät syömishäiriöistä ja heille on rakastaja, joka suullisesti kohtelee heitä kaltoin.

Tutkimusta varten professori Amy Bonomi rekrytoi yli 650 18-24-vuotiasta naista. Tuloksista kävi ilmi seuraavat asiat:

Kirjasarjan ensimmäisen osan lukeneilla:

– 25 prosenttia todennäköisemmin kumppani huusi naiselle tai kiroili.

– 34 prosenttia todennäköisemmin kumppanilla oli taipumusta vainoamiseen (”stalkkaamiseen”).

– Yli 75 prosenttia todennäköisemmin ensimmäisen osan lukenut käytti laihdutuspillereitä tai paastosi yli 24 tuntia.

Kaikki kolme osaa lukeneilla:

– 65 prosenttia todennäköisemmin joivat humalanhakuisesti tai joivat yli viisi juomaa yhtenä iltana kuutena tai useampana päivänä kuussa.

– 63 prosenttia todennäköisemmin naiset harrastivat seksiä vähintään viiden miehen kanssa.

Bonomin tutkimus on Daily Mailin mukaan ensimmäisten joukossa analysoimassa yhteyttä terveysriskien ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa esittelevän suositun fiktion välillä. Bonomin tutkimuksessa ei kuitenkaan määritelty kokivatko naiset mainittuja terveysriskejä ennen vai jälkeen kirjojen lukemisen.

Bonomin mukaan tästä huolimatta kirjasarja on mahdollinen ongelma.

”Jos naiset kokivat haitallisia terveystapoja, kuten syömishäiriöitä, ennen, voi Fifty Shades of Greyn lukeminen vahvistaa noita kokemuksia ja mahdollisesti pahentaa siihen liittyvää traumaa”, Bonomi sanoi Daily Mailin mukaan.

”Jos taas he lukivat Fifty Shades of Greyn ennen tutkimuksessa ilmenneiden terveystapojen kokemista, on mahdollista, että kirjat vaikuttivat näiden käytösten alkamiseen”, professori lisäsi.

Bonomi ei kuitenkaan suosittele kirjasarjan kieltämistä. Daily Mailin mukaan E L Jamesin suosittu kirjasarja on myynyt yli 100 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa ja sen ensimmäiseen osaan pohjautuva elokuva julkaistaan vuoden 2015 alkupuolella.

Lähde: Daily Mail