Ilya Andriyanov / Shutterstock.com
Ilya Andriyanov / Shutterstock.com

Tutkijat onnistuivat myös toistamaan saman päinvastoin kokeissa apuna käytetyillä hiirillä.

Massachusettsin teknologiainstituutin neurotieteilijät ovat löytäneet tavan käyttää valoa apuna muokatakseen hiirten muistoja vähentääkseen huonosta muistosta aiheutuvia tuntemuksia tai kokemaansa stressiä, kertoo Newser. Tutkijat onnistuivat tässä tunnistettuaan ensin neuronit, jotka saavat virtansa positiivisista ja negatiivista muistoista.

Yhdessä kokeilussa tutkijat antoivat shokin hiirelle, kun se oli tietyssä kohtaa areenaa ja näin loivat huonon muiston. Newserin mukaan tutkijoiden aktivoitua valolla positiivisiin muistoihin liittyvät muistisolut, hiiri mieltyi tilaan enemmän.

Sama toimi myös päinvastoin; tutkijat pystyivät muuntamaan hyvät muistot huonoiksi aivojen hippokampuksessa.

Newserin mukaan kokeiluista paljastui myös jotain täysin uutta: mantelitumakkeen tunteita käsitteleviä neuroneja ei voitu manipuloida. Tämä tarkoittaa sitä, että ne on saatettu ”esikytkeä” niin, että ne heijastavat joko positiivisia tai negatiivisia tunteita.

Vaikka löydökset pätevät vain hiiriin, ne voivat auttaa selittämään psykoterapian onnistumista ja voivat johtaa parempiin hoitoihin esimerkiksi masennuksen suhteen, koska tutkijat kertoivat, että muistoja muutettiin ilman lääkkeitä eikä hiiriä viety takaisin alueelle, missä muistot tapahtuivat.

”Ajatus traumaattisten muistojen muuttamista ihmisillä on vielä ”scifiä”, mutta tämän avulla olemme päässeet lähemmsä sitä”, yksi tutkija huomautti Newserin mukaan.

Lähde: Newser