Syöpää sairastava nainen sai kuulla keväällä omaavansa vain noin puoli vuotta elinaikaa ja päätti itse päivän, jolloin hän haluaa kuolla lääkärin määräämän lääkkeen avulla

29-vuotias Brittany Maynard on päättänyt kuolla 1. marraskuuta. Parantumatonta syöpää sairastava nainen haluaa siirtyä ajasta ikuisuuteen omilla ehdoillaan perheensä ja läheistensä ympäröimänä.

Maynard sai kuulla kuluvan vuoden tammikuussa, että hänellä on parantumaton aivosyöpä. Ensin hänelle annettiin muutamista vuosista jopa kymmeneen vuotta elinaikaa, kunnes ennuste muuttuikin keväällä radikaalisti: syöpä oli edennyt ja elinaikaa olikin noin kuusi kuukautta jäljellä.

Maynard perehtyi kaikkiin vaihtoehtoihinsa diagnoosinsa jälkeen ja päätti avustetun kuoleman olevan hänen paras vaihtoehtonsa. Hän saa lääkärin määräämän lääkkeen, jonka avulla hän kuolee.

Maynard haluaa kuitenkin korostaa, ettei kyse ole itsemurhasta.

”Minussa ei ole soluakaan, joka olisi itsemurhatahtoinen tai haluaisi kuolla. Haluan elää. Toivon, että sairauteeni olisi parannuskeino, mutta sitä ei ole”, Maynard kertoi PEOPLE-lehdelle.

”Minun glioblastoomani tappaa minut ja se on pois minun hallinnastani. Olen jutellut monien asiantuntijoiden kanssa, miten voin kuolla sairauteni takia ja se on kamala, kamalta tapa kuolla. Kun voin valita lähteä täältä kunniakkaasti, se on vähemmän kammottavaa”, Maynard jatkoi.

Maynard on aloittanut yhdessä voittoa tavoittelemattoman Compassion & Choices -yhdistyksen kanssa kampanjan avustettujen, arvokkaan kuoleman mahdollistavien lakien laajentamisesta ympäri Yhdysvaltoja. Tällä hetkellä se on mahdollista vain muutamassa osavaltiossa, minkä takia San Franciscossa asunut Maynard perheineen muutti Portlandiin, Oregoniin.

”Tällä hetkellä tämä vaihtoehto on mahdollinen vain osalle amerikkalaisista, mikä on todella epäeettistä”, Maynard sanoi PEOPLE-lehdelle ja lisäsi, että useilla amerikkalaisilla ei ole aikaa, kykyä tai varaa tehdä kuten hän ja muuttaa toiseen osavaltioon.

Tämän takia Maynard käyttää osan hänen vähäisestä, jäljellä olevasta ajastaan puolustaakseen kaikkia saamaan saman valinnan kuin hänellä on.

Maynard kertoi PEOPLE:lle, että hän on väsyneempi, sairaampi ja hänen kipunsa ovat kasvaneet. Hän valitsi marraskuun 1. päivän kuolinpäiväkseen, jotta ehtisi juhlistaa miehensä syntymäpäivää lokakuun 26. päivä.

Maynard aikoo kuolla miehensä, äitinsä, isäpuolensa ja parhaan ystävänsä läsnäollessa omassa makuuhuoneessaan.

”Olen kuolemassa, mutta valitsin kärsiä vähemmän. Koen vähemmän fyysistä ja emotionaalista kipua, samoin perheeni”, Maynard sanoi.

Katso alta Maynardin Compassion & Choices -yhdistyksen kanssa aloittaman kampanjan video, jossa Maynard kertoo enemmän koskettavasta tarinastaan ja päätöksestään.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=yPfe3rCcUeQ

Lähde: PEOPLE