Roman Rvachov / Shutterstock.com
Roman Rvachov / Shutterstock.com

Emättimeen ei kannata tunkea mitä tahansa, mikä mieleen juolahtaa.

Emätin tuo iloa niin naisille kuin miehille, sen kautta uutta elämää pääsee maailmaan ja sillä on jopa oma lääkärinsä, joten sitä kannattaa kohdella sen ansaitseman arvon mukaisesti. Siksi olisi syytä pitää tietyt asiat kaukana siitä.

”Emättimessä on kehosi herkintä ihoa ja harmittomaltakin vaikuttavat asiat voivat aiheuttaa tulehduksia, ärsytystä tai muita vahinkoja”, Mary Jane Minkin, lääkäri ja kliininen naistentautien dosentti Yalen lääketieteellisestä, kertoi Shape-lehdelle.

Alle on listattu seitsemän asiaa, jotka olisi parempi pitää kaukana emättimestä sen hyvinvointia ajatellen.

1. Kumiset tai pehmeästä muovista tehdyt seksilelut

Shapen mukaan tällaiset lelut voivat saada käytön myötä nirhamia ja naarmuja, joissa bakteerit voivat piileskellä.

”Laita lelu sisääsi ja saatoit juuri saada tulehduksen”, Minkin sanoi lehdelle.

Sen sijaan kannattaisi suosia silikonista, ruostumattomasta teräksestä tai kovasta muovista tehtyjä leluja, jotka eivät hajoa. Sen lisäksi olisi syytä muistaa pestä lelu aina käytön jälkeen.

2. Hedelmät ja vihannekset

Vaikka olisit pessyt syötäväksi tarkoitetut tuotteet, voi niihin jäädä bakteereja. Ne eivät olisi haitaksi ruoansulatuksellesi, mutta emättimesi onkin eri maata. Minkinin mukaan sen bakteeritasapaino voisi muuttua syötäväksi tarkoitetuilla asioilla leikkiessäsi, mikä taas laukaista bakteeriperäisen tulehduksen tai hiivatulehduksen.

3. Väriaineet

Hiusvärit eivät ole tarkoitettuja alapään karvoituksen värjäämiseen. Shapen mukaan iho häpykarvoituksen luona on herkempää kuin päänahka.

”Jos värin kemikaalit pääsisivät kontaktiin häpyhuulten kanssa, saati emätinaukosta sisään, voisi edessäsi olla seksin jäähylle laittavaa poltetta ja kipua”, Minkin kertoi.

Parempi onkin siis pysytellä värjäämään vain hiuksiasi alapääsi sijaan.

4. Öljypohjaiset liukuvoiteet

Minkinin mukaan öljypohjaiset tuotteet ovat paksumpia ja vaikeampi saada pestyä pois emättimestä, mikä voisi muuttaa sen bakteerien kasvualustaksi. Öljy voi myös vahingoittaa lateksia, joten lateksista tehdyt kondomit voivat kärsiä ja suojaus heiketä.

”Silikonipohjaiset ja vesipohjaiset liukuvoiteet, joissa ei ole lisäaineita, ovat turvallisia ja eivät vaikuta lateksiin”, Minkin neuvoi.

5. Kermavaahto ja muut sokeriset kastikkeet ja kuorrutteet

Alastoman kehonsa muuttaminen kirjaimellisesti herkkuannokseksi voi kuulostaa kiehtovalta idealta, mutta kermavaahdon, suklaakastikkeen ynnä muiden sokeristen syötävien päätyminen alapän alueelle voi sekoittaa pH-tasapainoa ja johtaa hiivatulehdukseen. Pelaa siis varman päälle ja tarjoile herkkuannos esimerkiksi vatsasi päältä.

6. Hajustetut tuotteet

Minkinin mukaan osassa hajusteista, joita saatetaan käyttää esimerkiksi vessapaperissa, kondomeissa, tamponeissa ja jopa saippuoissa, on lisäaineita, jotka voivat aiheuttaa kutinaa, tulehdusta ja ihottumaa emättimen seudulla.

”Kaikki naiset eivät kohtaa tällaisia ongelmia, mutta on luultavasti parempi pysytellä hajustetuista tuotteista erossa kuin kantapään kautta oppia, ettei ihosi pidä niistä”, Minkin vinkkasi.

7. Alkoholitamponit

Shapen mukaan alkoholitamponit eivät ole pelkkä urbaanilegenda, sillä jotkut naiset ovat laittaneet emättimiinsä alkoholissa uitettuja tamponeja. Tarkoitus on päihtyä, kun alkoholi imeytyy verenkiertoon. Minkinin mukaan sen lisäksi, että tällainen varmasti sattuu hurjasti, se on myös todella huono idea, joka voi vahingoittaa emättimen seinämiä.

Lähde: Shape