shutterstock_113531479-619x556

80 asiakasta odotti saavansa Nightwishin seitsemännen albumin mukaan nimettyä viiniä, jotka oli määrä toimittaa yhtyeen jäsenten signeeraamissa puulaatikoissa. Toisin kuitenkin kävi.

Imaginaerum-viinit kyllä löysivät tiensä asiakkaiden luokse, mutta ilman asiaankuuluvaa, nimikirjoituksilla varustettua laatikkoa. Päätös laatikoiden toimittamatta jättämisestä ei ollut Valviran, vaan Alkon, joka taasen tulkitsi asiassa Valviran ohjeita.

Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholituotteissa ei saa olla epäolennaisia lisäetuja kuten keräilykohteita, jotka tekevät niiden hankkimisen houkuttelevaksi. Viinilaatikoita ei kuitenkaan saatu luovuttaa asiakkaille Alkosta siitäkään huolimatta, että Valviran ylitarkastajan mielestä nimikirjoituslaatikoilla ei ollut ostopäätökseen vaikuttavaa keräilyarvoa.

Alko kertoo nojanneensa päätöksessään alkoholilakiin, jonka mukaan kuluttajiin ei saa kohdistaa mietojen alkoholijuomien markkinoinnissa hyvän tavan vastaista myynninedistämistoimintaa. Tuotteen pakkaus – eli tässä tapauksessa signeerattu viinilaatikko – ei saa olla sellainen, jota korostetaan mainonnassa ja markkinoinnissa päätuotteen eli viinin sijaan.

Lähde: Ruokala