Norjalainen tosi-tv-sarja lähetti kolme nuorta muotibloggaria tutustumaan aihepiirin nurjaan puoleen.

Viisiosainen reality-sarja sijoittuu Kambodžaan ja sen hikipajoihin, joissa paikalliset ihmiset ompelevat epäinhimillissä työoloissa huonolla palkalla vaatteita länsimaisille vaateketjuille.

Nuoret elivät paikallisen tekstiilityöläisen arkea kuukauden ajan ja saivat näin pienen käsityksen siitä, mistä heidänkin blogiensa aiheina pyörivät muotiteollisuuden tuotteet ovat peräisin ja millaista niitä valmistavien ihmisten arki ja elämä on.

Nuorten asenteet ja mielikuvat kokivatkin muutoksen ohjelmanteon aikana. Vielä alkuvaiheilla yksi nuorista totesi paikallisten tehtaiden työntekijöiden elämän olevan hyvää, koska näillä kumminkin oli töitä. Laulu kellossa muuttui, kun heidät laitettiin itse ompelukoneiden taakse sekä vierailemaan työntekijöiden kodeissa.

Tehtaassa jossa nuoret työskentelivät hetken ei ollut yhtäkään tuuletinta saati vessapaperia. Työtuolit olivat niin epämukavia, että työntekijät seisoivat mielummin. Yksi nuorista kuvaili työtä ikuiseksi noidankehäksi, jossa ommellaan samaa saumaa uudestaan ja uudestaan, tunti tolkulla nälän ja uupumuksen siivittämänä.

Ohjelman tuottajat haastoivat nuoret myös ruokkimaan koko kuvausryhmän päiväansioillaan. Kun kaikkien kolmen päiväpalkat – 2,65 euroa per naama – yhdistettiin, nuorilla oli varaa nauttia ruuaksi laihaa kasviskeittoa muutamalla kanapalalla.

Katso ohjelman traileri tästä:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=-SCHfV97D7I

Lähde: Ecouterre