Wikipedia / Prathyush Thomas
Wikipedia / Prathyush Thomas

Suomen oikeusjärjestelmä ja kansalaisten oikeustajun vastaiset rangaistuskäytännöt ovat puhuttaneet laajalti viime aikoina.

Tapanilan joukkoraiskauksen tuomio julkaistiin alkuviikosta. Kansalaiset olivat pöyristyneitä käräjäoikeuden lausuntoon, jossa tekijät selvisivät ehdollisilla vankeustuomioilla eli käytännössä ilman konkreettista rangaistusta. Käräjäoikeuden mielestä teko ei ollut tarpeeksi nöyryyttävä, jotta olisi ollut perusteita kovemmille tuomioille.

Loppuviikosta julkaistiin toinen käräjäoikeuden tuomio. Kutakuinkin vastaava ehdollinen vankeustuomio rapsahti miehelle, jonka yritys oli tilannut mansikoita ja jättänyt maksamatta ne perustellen, että niitä piti kärrätä kaatopaikalle, koska olivat huonolaatuisia. Miehen yrityksen taloudellinen tila oli myös heikko ja se ajautuikin seuraavana vuonna konkurssiin.

Kansalaiset ovat reagoineet vahvasti keskustelupalstoilla sekä sosiaalisessa mediassa ja vaativat selvästi kovemmat rangaistukset murhamiehille, pahoinpitelijöille ja raiskaajille, mitä omaisuusrikosten tekijöille, joskin kovat saisivat rangaistukset olla niillekin eli ylipäätään kaivataan kovempia tuomioita, jotta ne olisivat edes jonkinlainen pelote ja ehkäisisivät edes osan laitapuolen kulkijoista päätymästä tekemään rikoksia.

Ovatko tuomiot sinusta kohdillaan vai pitäisikö niitä koventaa etenkin raiskausten osalta? Kommentoi alle.