Kukapa ei kaipaisi pientä kofeiiniannosta, toisin sanoen kupillista kahvia ennen töihin lähtöä?

Kofeiini ei kuitenkaan liiallisesti nautittuna ole hyväksi kehollesi — itse asiassa sen aiheuttama yliannostus voi olla jopa hengenvaarallinen.

Sopiva määrä kofeiinia päivässä ei vahingoita sinua. Silti on hyvä muistaa, että kofeiini on keskushermostoa stimuloiva piriste eli toisin sanoen jonkin asteen huumausaine.

16-vuotias Lanna Hamann joutui valitettavasti kokemaan kofeiinin riskitekijät. Hän oli viettämässä lomaansa Meksikossa, kun hän yhtäkkiä sanoi vanhemmilleen voivansa huonosti.

Minuutteja myöhemmin tapahtui jotain odottamatonta…

Ahkera opiskelija ja urheilija oli viettämässä perheensä kanssa lomaa Meksikossa. Hän eli ehdottomasti elämänsä parhaita päiviä.

1

Idyllinen lomamatka sai kuitenkin kamalan käänteen — kaikki johtui 16-vuotiaan Lanna Hamannin nauttimasta juomasta.

Hanaveden juominen Meksikossa sisältää riskejä, jonka vuoksi moni pitää nesteytyksestä huolta muiden juomien avulla.

Kuva: Youtube / HLN
Kuva: Youtube / HLN

Lanna ei kuitenkaan juonut pullovettä, mehua tai virvoitusjuomaa. Sen sijaan hän nautti energiajuomia yksi toisensa jälkeen — eikä mitään muuta. Tämä kuulostaa jo itsessään epäterveelliseltä, mutta tilanne usko pois, tarina ei ole menemässä parempaan suuntaan…

Nuoresta iästään ja atleettisuudestaan huolimatta, Lanna sai sydänkohtauksen. Hän ei selvinnyt. Hänen kehonsa ei yksinkertaisesti kestänyt loman aikana nautittuja valtavia kofeiiniannoksia.

Kuva: Youtube / HLN
Kuva: Youtube / HLN

Kyseessä on traaginen tapaus, joista muiden tulisi ottaa opikseen.

Mutta miksi niin tavallinen piriste voi olla vaarallinen?

Kuva: Youtube / HLN
Kuva: Youtube / HLN

Kofeiini ei ole niin voimakas, vaarallinen tai aivoja stimuloiva yhdiste kuin esimerkiksi alkoholi tai nikotiini. Se kuitenkin luokitellaan huumeeksi, jonka vuoksi yliannostuksella voi olla hengenvaaralliset seuraukset.

Kuva: Youtube / HLN
Kuva: Youtube / HLN

Kofeiini on aineenvaihduntaa tehostava ja aivoja stimuloiva yhdiste, jonka vaikutukset ovat samankaltaiset amfetamiinin ja kokaiinin kanssa, tosin huomattavasti lievemmät.

Kahvi vaikuttaa keskushermostoon piristävällä tavalla ja tämän vuoksi lähes kaikki ihmiset turvautuvat siihen päivittäin tai satunnaisesti.

Kuva: Youtube / HLN
Kuva: Youtube / HLN

Kofeiinia löytyy erityisesti kahvista, teestä, virvoitus- ja energiajuomista. Viime vuosien aikana erityisesti energiajuomat ovat aiheuttaneet satunnaisia kuolemia ja sairaalareissuja, kun niitä on nautittu liikaa.

Kuva: Youtube / HLN
Kuva: Youtube / HLN

Osa energiajuomista saattaa sisältää jopa 4 kahvikupillisen verran kofeiinia. Energiajuoman nauttiminen toisensa jälkeen — ilman vettä — voi siis olla hengenvaaralliset vaikutukset.

Kahvikupillisen tai parin nauttiminen ei ole vaaraksi terveydellesi, mutta kehosi ei silti kestä lukuisia energiajuomia, jotka voivat vastata jopa reilusti yli kymmenen kahvikupillisen tarjoamaa kofeiinimäärää.

Kamala tarina, jota ei saa sattua uudelleen.

Jaa varoittava esimerkki Facebookissa ja pidä huoli etteivät lapsesi juo näitä juomia!

Lähde: Boredomtherapy.com