imageegami / Shutterstock.com
imageegami / Shutterstock.com

Usein kuvittelemme, että älypuhelit, kannettavat tietokoneet, Netflix jne. ovat hyödyllisiä keksintöjä.

Osittain näin onkin, mutta kokonaisuudella on myös varjoisa puoli. Tiedon ja ärsykkeiden määrän uskotaan ylikuormittavan aivoja liikaa. Aivoja voidaan verrata tietokoneen keskusyksikköön, joka ylikuormittuessaan kuumenee. Pahimmassa tapauksessa kuumeneminen johtaa ylikuumenemiseen, jonka jälkeen kaatumiseen eli tilttaamiseen.

Neurologi Michael Merzenich esimerkiksi on sitä mieltä, että teknologia voi pidemmän päälle olla ihmisen älykkyydelle jopa tappavaa. Seuraavaksi esimerkkejä siitä, miten teknologia vaikuttaa aivoihimme ja toimintaamme.

1. Älypuhelimen, tablettien ja kannettavien tietokoneiden valot ovat jo itsessään haitallisia ihmiselle. Ne vaimentavat kehon melatoniini hormonin vapautumista kehosta öisin. Se taas sekoittaa sisäistä kelloamme, jonka tehtävänä on kertoa meille, koska olemme väsyneitä ja meidän kuuluisi nukkua.

2. Olemme paljon herkemmin häirittävissä eli yhteen asiaan kerralla keskittyminen on huomattavasti vaikeampaa. Hyvin monilla on esimerkiksi monta välilehteä auki ja älypuhelin lähettyvillä. Ne yhdessä jo aiheuttavat suuren ärsykkeen, jos meindän pitäisi keskittyä vaikka jonkun tekstin lukemiseen.

3. Asioiden unohtaminen on nykään yleisempään. Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan 2000-luvulla syntyneet unohtavat herkemmin esimerkiksi, missä heidän avaimensa ovat tai mikä päivä tänään on kuin 55-vuotiaat.

4. GPS on huonontanut tai jopa poistanut ihmisten navigointikyvyn. Se taas johtaa muistin huononemiseen. Näin ainakin väittää vuonna 2010 aiheesta tehty tutkimus.

5. Teknologia on luonut hyvin monelle addiktioita tarkastella esimerkiksi sähköpostia, Facebookia tai iltapäivälehtien sivuja monia kertoja päivässä.

Lähde: Huffington Post