Harmaakarhu on on Suomessa esiintyvän ruskeakarhun alalaji. Harmaakarhut ovat kooltaan suurempia kuin ruskeakarhut ja ne elävät Pohjois-Amerikassa.

Harmaakarhut voivat kasvaa jopa kolmen metrin pituisiksi ja painaa huimat 600 kilogrammaa. Urokset kasvavat huomattavasti naaraita suuremmiksi, sillä ne voivat olla massaltaan jopa 1.8 kertaa painavampia.

Karhut näyttävät pörröisiltä ja kömpelöiltä, mutta ne voivat juosta yli 50 kilometrin tuntinopeudella – tämän vuoksi lähietäisyydeltä kohdattua karhua ei kannata lähteä juoksemaan pakoon.

Harmaakarhut voivat olla aggressiivisia ja hyökätä ihmisten kimppuun. Pelottavaa harmaakarhun hyökkäyksessä on se että sen puruvoima voi olla jopa 8 miljoonaa pascalia – karhut voisivat siis toisin sanoen puraista keilapallon rikki.

Tällä videolla näemme harvinaisen tilanteen, jossa harmaakarhu kuolee luonnollisista syistä

Karhu

Harmaakarhut elävät yleensä 20-25-vuotiaiksi, joten luonnollisen kuoleman näkeminen on todella harvinaista. Pohjois-Amerikassa karhuja kuvaamassa ollut valokuvaaja pääsi kuitenkin todistamaan harvinaisen tilanteen paikan päältä.

Rinnettä pitkin juossut harmaakarhu menetti yhtäkkiä tasapainonsa ja alkoi pyöriä alas rinnettä pitkin. Valokuvaaja ei aluksi ymmärtänyt mistä oli kyse, mutta asia selvisi kun hän meni lähelle eläintä ja huomasi sen olevan eloton.

Emme tiedä mistä karhun kuolema johtuu, mutta videon perusteella voisin epäillä että kyseessä on jonkinlainen kohtaus – esimerkiksi sydänkohtaus.

Voit katsoa tilanteen oheiselta videolta.

En ole koskaan aikaisemmin nähnyt tällaista tilannetta.

Jaa video Facebookissa, jos kunnioitat karhuja ja luontoa yleisesti.