“Kun näet minut, itke.” Tämä on yksi monista keskiaikana kaiverretuista ”nälkäkivistä”, jotka ovat tulivat esiin Elbe-joella, Tshekissä poikkeuksellisen pitkän kuivuuden seurauksena muutama vuosi sitten.

Nälkäkivet ovat kiviä tai laattoja, joihin kaiverretut viestit tulevat esiin vasta äärimmäisen kuivien ajanjaksojen jälkeen. Kiviin kaiverrettujen viestien uskotaan varoittaneen ihmisiä karuista ja niukoista ajoista, jotka olivat tulossa.

Elbe-joki alkaa Tshekistä ja virtaa Saksaan – matkan varrella on kymmeniä kiviä, joissa varoitetaan kuivuudesta. Osa kivistä on kaiverrettu 1700-luvulla, kun taas jotkin kaiverrukset ulottuvat jopa 1400-luvulle asti.

Kuva: Axel Hindemith / Wikimedia Commons
Kuva: Axel Hindemith / Wikimedia Commons

Kaiverrettujen kivien tarkoituksena oli varoittaa ihmisiä vaikeista ajoista. Tämän avulla ihmiset pystyivät varautumaan pahimpaan ja varastoimaan ruokaa itselleen sekä karjalle. Elbe-joen varrelta on löydetty kymmeniä nälkäkiviä, jotka viittaavat että vuosi 2018 oli ennätyksellisen kuiva Euroopassa.

”Kuivuus on tuonut mukanaan huonon sadon, nälänhädän, korkeat hinnat sekä ongelmia köyhille ihmisille. Ennen 1900-lukua, kivien mukaan kuivimpia vuosia ovat olleet: 1417, 1616, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 ja 1893”, tsekkiläiset tutkijat kertovat.

Kuva: Axel Hindemith / Wikimedia Commons
Kuva: Axel Hindemith / Wikimedia Commons

Osa viesteistä on selvä merkki siitä että kuivuudella on ollut kamalia vaikutuksia keskiajalla eläineiden ihmisten arjessa.

Elbe-joessa on eniten nälkäkiviä, mutta niitä on löydetty myös muista joista, kuten esimerkiksi Rein-joesta, Saksasta.

Satoja vuosia vanhojen varoitusten merkitys saatiin selville vasta myöhemmin, kun tutkijat löysivät kiven jossa luki ”Hungerjahr 1947”, joka suomeksi tarkoittaa ”Nälkävuosi 1947”, viitaten Saksan suureen nälänhätään, joka vallitsi Toisen Maailmansodan jälkeen.

Ihmiset ovat jatkaneet kivien kaivertamista 2000-luvulla. Eräässä kivessä lukee ”Anno 2003” – kyseessä oli Euroopan kuumin kesä, aiempi ennätys mitattiin vuonna 1540.

Kuivuus ei tänä päivänä vaikuta yhteiskuntaamme niin traagisesti kuin satoja vuosia sitten. On silti mielenkiintoista huomata, millaisia varoitusmenetelmiä ihmiset keksivät kuivien aikojen varalle.

Jaa juttu Facebookissa, jos et ollut kuullut aikaisemmin nälkäkivistä!

Lähde: odditycentral.com