Lapissa ruiskutetaan heijastavaa ainetta porojen sarviin kolareiden vähentämiseksi

Porokolareita koetetaan estää laittamalla porot heijastamaan ja näkymään paremmin autoilijoille. Kuva: Telekhovskyi / Shutterstock.com
Porokolareita koetetaan estää laittamalla porot heijastamaan ja näkymään paremmin autoilijoille. Kuva: Telekhovskyi / Shutterstock.com

Paliskunnat toivovat uuden tavan auttavan estämään Suomessa vuosittain tapahtuvia poro-onnettomuuksia.

Suomen heijastinspraykokeilusta on uutisoitu maailmalla. Muun muassa The Guardian kertoo sivuillaan, kuinka Pohjois-Suomessa poroihin ruiskutetaan heijastavaa ainetta, millä yritetään estää porokolareita.

”Toivomme, että se on niin tehokas, että voimme käyttää sprayainetta koko alueella ja kaikkiin poroihin”, kertoi Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Yhdistys on alkanut testata kahta heijastinsprayta poroissa, jotta eläimet näkyisivät tiellä autoileville paremmin pimeällä. Ollilan mukaan Suomessa tapahtuu 3000-5000 poro-onnettomuutta vuosittain ja ne ovat kuolettavampia usein poroille kuin autoilijoille.

Heijastinsprayn kokeilujakso alkoi helmikuun toisella viikolla ja 20 poron sarvet sprayattiin Rovaniemellä. Toista, pysyvämpää sprayta laitettiin porojen sarviin ja poispeseytyvää sprayta laitettiin niiden turkkiin.

Jos kokeilujakson tulokset ovat positiivisia, yhdistys aikoo laittaa heijastavaa sprayta muihin poroihin syksyllä.

Katso kuva heijastinsprayta sarviinsa saaneesta porosta The Guardianin sivuilta.

 


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.