Näin hirvikärpäset toimivat, kun ne pääsevät hiuksiisi – vältä todella kivulias purema

Hirvikärpäset ovat tuttuja elukoita erityisesti sienestäjille, metsästäjille ja muuten vain luonnossa viihtyville ihmisille. Hirvikärpäset eivät nimestään huolimatta suosi vain hirviä, sillä ihmisten hiukset ovat niille oiva paikka piiloutua.

Hirvikärpäset etsivät turkin tai hiusten alta suojaa sekä lämpöä. Hirvikärpäset tiputtavat siipensä, kun ne pääsevät perille kohteeseensa, tämän jälkeen ne asettuvat aloilleen ja alkavat imeä verta.

– Niillä on kiehtova menetelmä jatkaa sukua, Ruotsin luonnonhistoriallisen museon biologi, Didrik Vanhoenacker, kertoo GP:lle.

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons

Jos huomaat että päässäsi kiipeää, kutiaa tai kirvelee jokin niin tämä voi johtua hirvikärpäsestä joka on valmis talvehtimaan.

Hirvikärpäsellä on ”imukärsä”, joka on täynnä pieniä ja teräviä hampaita jonka avulla se tekee ihoon reiän imeäkseen verta.

– Ne lisääntyvät kiehtovalla tavalla. Naaras ei laske munia, se on valmiiksi raskaana ja laskee yhen toukan kerrallaan. Toukka saa ravintonsa naaraassa olevasta rauhasesta, joka muistuttaa kohtua. Kun toukka syntyy, se putoaa maahan ja oleskelee siellä elokuuhun asti, Ruotsin luonnonhistoriallisessa museossa työskentelevä biologi, Didrik Vanhoenacker, kertoo

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons

Purema sattuu

Hirvet ovat hirvikärpästen suurimpia uhreja, sillä puremat voivat johtaa jopa kuolemaan, kun hirvien täytyy raapia kutisevia kohtia sarvillaan jonka seurauksena syntyy vakavia haavoja. Ihmisille hirvikärpäset eivät ole niin vaarallisia, sillä ne eivät selviä ihmisen verellä.

Siksi ne tulevat kuolemaan nopeasti sen jälkeen, kun ne ovat pudottaneet siipensä. Purema tekee kuitenkin todella kipeää, Sveriges Radio kirjoittaa.

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons

Hirvikärpäsiä ei tarvitse pelätä, mutta suosittelen sinua tarkistamaan hiukset kotona jos olet huomannut metsässä hirvikärpäsiä. 

Ötökät on helppo löytää tiheällä hiuskammalla – ne voi tappaa helpoiten puristamalla kynsien päitä yhteen. 

Oletko sinä tottunut hirvikärpästen läsnäoloon? Jaa tämä tieto Facebookissa, jotta ihmiset tietävät tarkistaa päänsä metsäretken jälkeen.