Bacillus cereus on bakteeri joka saattaa aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Bacillus cereuksen aiheuttama ruokamyrkytys tunnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1955.

Bakteerin aiheuttaman ruokamyrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu ja ripulointi. Harvoissa tapauksissa oireet voivat kehittyä vakavammaksi – niin kävi kuitenkin tälle opiskelijalle, jonka maksa ei kestänyt bakteerin aiheuttamaa ruokamyrkytystä.

Söi 5 päivää vanhaa pastaa

Opiskelija oli nauttinut 5 päivää vanhaa pastaa ja kuoli saatuaan hengenvaarallisia oireita. Asiasta uutisoi US Journal of Clinical Microbiology, joka nimesi tapauksen seuraavasti: ”Nuori aikuinen kuoli äkillisesti Bacillus cereuksen aiheuttamaan ruokamyrkytykseen”. Ruokamyrkytykset ovat melko yleisiä, mutta näin rajuja tapauksia tavataan vain harvoin.

20-vuotias opiskelija oli soittanut hätänumeroon kovien vatsakipujen, pahoinvoinnin sekä sisäisen verenvuodon vuoksi. Opiskelija oksenteli ambulanssissa holtittomasti ja menetti lopulta tajuntansa. 20-vuotias opiskelija oli monien muiden opiskelijoiden tavoin säästänyt rahaa valmistamalla koko viikon ruoat kerralla.

Tietojen mukaan hän oli kuitenkin joissakin tilanteissa unohtanut kypsentämänsä ruoan yön ajaksi pöydälle ja oli syönyt laittanut tai laittanut sen jääkaappiin seuraavana päivänä.

Kaverit vitsailivat että hän tulisi jonain päivänä kuolemaan ruokamyrkytykseen

20-vuotias opiskelija oli jättänyt pasta-annoksen kahdeksi päiväksi keittiön pöydälle. Tavallisesti ruoka oltaisiin heitetty roskiin, mutta hänen opiskelutoverinsa ei tiennyt tapahtuneesta ja laittoi annoksen jääkaappiin.

Opiskelutoveri ajatteli että ruoka oli ehtinyt olla pöydällä vain muutaman tunnin ajan. Raporttien mukaan 20-vuotias ”A.J:ksi” kutsuttu henkilö lämmitti pastan uudelleen ja kummasteli sen erikoista hajua. A.J ajatteli ruoan haisevan erikoiselta, sillä hän käytti tällä kertaa eri valmistajan tomaattikastiketta.

Oireet alkoivat välittömästi aterioinnin jälkeen

Raporttien mukaan A.J:n vatsakivut alkoivat heti, kun hän oli syönyt ateriansa valmiiksi. Opiskelijan vatsa turposi ja täyttyi ilmalla, joten hän sanoi huonetoverilleen menevänsä ulos päästelemään kaasuja. Tämän jälkeen hän alkoi tuntea painetta kasvoissaan, jonka jälkeen hän oksensi ennennäkemättömän voimakkaalla tavalla.

A.J ajatteli että pasta oli varmasti pilaantunutta, mutta epäili että ruokamyrkytyksen oireet menisivät ohi hetken kuluttua. A.J oli vitsaillut huonetoverilleen, Bradleylle, että pasta oli nyt tullut ulos molemmista päistä.

Otti lääkettä ja meni nukkumaan

A.J heräsi kello 3:00 aikaan yöllä ja juoksi vessaan oksentamaan. Hetkeä myöhemmin Bradley heräsi ja meni varmistamaan että kaikki olisi kunnossa, mutta huomasi että A.J makasi tajuttomana vessan lattialla.

A.J:n iho ja silmät olivat muuttuneet kelleräviksi. Bradley soitti hätänumeroon ja A.J kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan.

Lääkärit epäilivät alkoholimyrkytystä

A.J:n oireet viittasivat alkoholimyrkytykseen, sillä hän oli menettänyt tajuntansa ja oksennellut holtittomasti. Myös kellertävät silmämunat ja iho viittasivat siihen, että alkoholi olisi vahingoittanut nuoren miehen maksaa. Lääkärit eivät myöskään pitäneet mahdottomana että A.J olisi saanut huumeiden yliannostuksen.

Verikokeet kuitenkin paljastivat ettei A.J:n kehossa ollut lainkaan huumeita tai alkoholia – sen sijaan hänen verensokerinsa oli hälyttävän alhainen. Verensokerin alhaisuus johtui siitä että A.J oli syönyt viimeisen annoksensa 16 tuntia sitten.

Totuus selvisi verikokeen jälkeen

Lopulta lääkärit saivat selville että A.J:lla oli ruokamyrkytys ja ettei hänen maksansa toiminut normaaliin tapaan. A.J:n maksa-arvot olivat 500 kertaa tavallista korkeammalla ja tämä tarkoitti sitä että osa hänen maksastaan oli jo mennyt kuolioon. Myös A.J:n munuaiset olivat alkaneet pettää, sillä opiskelijan virtsasta löytyi verta.

Tapaus johti lopulta A.J:n traagiseen kuolemaan. Oheisella videolla lääketieteen opiskelija kertoo, miten kaikki tapahtui ja miksi.

Inhimillinen virhe vei nuoren opiskelijan hengen.

Ruoan kanssa ei tulisi koskaan pelleillä, sillä harmiton välinpitämättömyys voi pahimmassa tapauksessa johtaa sairaalaan.

Jaa uutinen, jotta ihmiset muistavat säilöä ruokansa oikeaoppisesti!