YK:n mukaan 129 miljoonaa hehtaaria metsää on menetetty pysyvästi vuodesta 1990 lähtien. 129 miljoonan hehtaarin alue vastaa kooltaan Etelä-Afrikan pinta-alaa. Joka vuosi noin Panaman kokoinen metsäalue menetetään pysyvästi.

Arviolta 15 prosenttia hillidioksidipäästöistä syntyy metsähakkuiden vuoksi ja samalla lukuisat kasvit sekä eläimet menettävät elinalueitaan ja kuolevat sukupuuttoon. Ihmiskunta ei yksinkertaisesti voi jatkaa samaan malliin, mikäli kohtuulliset elinolot halutaan säilyttää kaikille.

Mutta mitä yksittäinen ihminen voi muka tehdä näin valtavan haasteen edessä? Moni varmasti miettii tätä turhautuneena. Fakta on kuitenkin se, että yksikin ihminen voi saada aikaan merkittäviä muutoksia. Brasilialainen valokuvaaja Sebastião Salgado ja hänen vaimonsa Lélia Deluiz Wanick Salgado päättivät palauttaa tuhoutuneen metsän yhteisvoimin.

Luontoäiti voi palauttaa asiat ennalleen suorastaan uskomattoman nopeasti, kunhan sille annetaan mahdollisuus. Salgadon perhe on voittanut lukuisia valokuvauskilpailuja ja julkaissut yhdessä useita kirjoja. Vuonna 1990 Salgadot olivat henkisesti ja fyysisesti uupuneuta kuvattuaan Ruandan kansanmurhan terroritekoja. Tämän jälkeen Salgadot palasivat Brasiliaan ja huomasivat että heidän kotikontunsa sademetsä oltiin hakattu autioksi. Sebastião Salgado oli shokissa, mutta hänen vaimonsa vakuutti että metsän voisi palauttaa entiseen loistoonsa.

”Maa oli yhtä sairas kuin minä – kaikki oltiin tuhottu”, Salgado kertoi Guardian-uutisille vuonna 2015.

”Vain 0,5% maasta oli enää puiden peitossa. Minä ja vaimomme saimme mahtavan idean ja päätimme istuttaa metsän uudelleen. Ryhdyimme töihin ja pikku hiljaa hyönteiset, linnut ja kalat ovat palanneet alueelle, kaikki kiitos kuuluu metsälle. Samalla myös minä toivuin kamalista kokemuksista.”

Salgadot perustivat pienen organisaation, joka on istuttanut yhteensä 4 miljoonaa taimea ja palauttanut kuolleen metsän takaisin elävien kirjoihin.

”Ehkä meillä on ratkaisu kaikkiin ongelmiin”, Salgado toteaa ja jatkaa:

”On olemassa yksi asia, joka muuttaa hiilidioksidin hapeksi, se on puu. Meidän täytyy istuttaa menetetyt metsät uudelleen. Sinun täytyy istuttaa alueelle alkuperäisiä puulajeja, sillä muuten alkuperäiset eläimet eivät palaa istutettuihin metsiin. Jos istutat vieraslaleja, niin eläimet eivät palaa metsiin ja ne jäävät autioiksi.

Salgadojen kovan ja intohimoisen työn ansiosta alueen metsät ollaan onnistuttu palauttamaan vain 20 vuodessa. Villieläimet ovat palanneet alueelle, jossa oli aikaisemmin aavemaisen hiljaista.

Yhteensä 172 lintulajia on palannut alueelle. Myös 33 nisäkäslajia, 293 kasvilajia, 15 matelijalajia ja 15 sammakkolajia palasi alueelle. Toisin sanoen kuollut ekosysteemi heräsi jälleen eloon.

Salgadojen inspiroiva tarina on innostanut ihmisiä joka puolella maailmaa – ja eikö olekin kiehtovaa että kaikki tämä tapahtui vain KAHDEN IHMISEN päättäväisyyden vuoksi?!

”Luonto on maapallo ja maapallo on sitä asuttavat ihmiset sekä eläimet. Pelkään että tulemme menettämään kaiken, ellemme saa palautettua jonkinlaista henkistä yhteyttä takaisin luontoon”, Salgado toteaa lopuksi.

Jaa uutinen Facebookissa, jotta ihmiset pääsevät lukemaan tämän mahtavan tarinan!