shutterstock_101817463

Ominaisuus vaikutti yhteisten päätösten teossa esimerkiksi ruoan suhteen.

Journal of Consumer Research -lehdessä julkaistiin uusi tutkimus, jonka mukaan parisuhteissa se osapuoli, jolla on heikompi itsehillintä, vaikuttaa yhteisiin päätöksiin enemmän. Tutkijat selvittivät sitä kahdella tavalla.

Ensimmäisessä tutkimuksessa 74 osallistujan itsehillinän määrä arvioitiin, minkä jälkeen osallistujat jaettiin kolmenlaisiin pareihin: yhdessä parityypissä oli sekä hyvän itsehillinnän omaava henkilö että heikkon itsehillinnän omaava henkilö, toisessa kaksi hyvän ja kolmannessa kaksi heikomman itsehillinnän omaavaa henkilöä.

Näitä parityyppejä pyydettiin valitsemaan yhdessä ateria menusta, jossa oli mukana ravintoarvot. Parien piti pitää mielessään, että he olivat luvanneet pysyä tänä kesänä hyvässä kunnossa.

Women’s Healthin mukaan tutkimuksesta selvisi, että jos parissa oli mukana heikomman itsehillinnän omaava henkilö, pari valitsi silloin huomattavasti rasvaisemmat annokset – vaikka parin toinen osapuoli olisikin ollut hyvän itsehillinnän omaava.

Toisin sanoen siis, jos kumppanisi antaa periksi huokutuksille ja sinä olet maltillisempi syöjä, vaikuttaa kumppanisi syömiseesi todennäköisesti enemmän kuin sinä hänen syömiseen. Syy tähän voi olla se, että on helpompi toimia toisen halun mukaan kuin houkutella toinen syömään terveellisemin.

Tutkijat testasivat tätä päätelmäänsä myös pitkissä parisuhteissa olevien ihmisten avulla. Women’s Healthin mukaan tutkijat tutkivat avioparien pikaruoan kulutusta ja kulutus- ja säästötapojaan.

Tuloksista selvisi, että jälleen kerran heikomman itsehillinnän omaava dominoi päätösten teossa. Pareista ne, joissa vähintään toisella oli heikko itsehillintä, söivät enemmän pikaruokaa, säästivät vähemmän rahaa ja heillä oli enemmän luottokorttivelkaa.

Tutkijoiden mukaan kun on kyse laihduttamisesta, voi yksikkönä toimiva pariskunta päätyä suboptimaalisiin ratkaisuihin. Itseään voi kuitenkin vahvistaa kumppanin vaikutusta vastaan muistuttamalla itseään siitä, että omia mielipiteitä kannattaa puolustaa, koska on kyse omasta terveydestä. Kyseinen strategia auttoi tutkimuksissakin paremman itsehillinnän omaavia vaikuttamaan enemmän yhteisiin päätöksiin.

Lähde: Women’s Health