Tämä viinilasi sisältää salaisen mekanismin, joka keksittiin yli 2500 vuotta sitten.

Lasi on valmistettu tavallisia fysiikanlakeja noudattaen, mutta sen takana on tärkeämpi filosofinen merkitys.

Viinilasi näyttää tavalliselta, mutta sen keskellä on hintelä lasiputki. Jos viiniä kaadetaan lasiin, sen voi juoda täysin tavalliseen tapaan.

MUTTA…

Jos viiniä kaataa tietyn pisteen yli, toisin sanoen liikaa, niin koko lasi tyhjenee viimeistä pisaraa myöten. Viinilasi kuvastaa siis hyvin sanontaa ”ahneella on p*skainen loppu.”

Idean kehitti kreikkalainen filosofi Pythagoras, joka eli Samoksen saarella 2500 vuotta sitten. Pythagoras ei kirjoittanut minkäänlaisia muistelmia itse, joten kaikki mitä tiedämme hänestä, on peräisin toisten ihmisten kirjoituksista, erityisesti Platon. Pythagoras tunnetaan nerokkaana matemaatikkona, mutta myös hänen elämäntapansa ja filosofiansa kiinnostaa ihmisiä vielä tänäkin päivänä.

”Sivistynyt viinilasi” kuvastaa että emme saisi haalia itsellemme enempää kuin omaa osaamme – ei hassummin ajateltu!

Kuinka lasi toimii käytännössä?

Lasin sisällä oleva putki imee kaiken nesteen ulos, jos pinta ylittää kriittisen pisteen, jonka jälkeen nesteen paine saa putken sisällä olevan nesteen virtaamaan ulos pientä reikää pitkin.

Ahne henkilö ei saa lopulta tippaakaan juotavaa, kun taas oman osuutensa ottaneet henkilöt saavat nauttia hyvästä viinistä.

Tältä lasi näyttää tyhjänä
Tässä kuvassa juoma ylitti kriittisen pisteen ja kaikki valuu ulos lasista.

Kuka olisi uskonut, että tällainen viinilasi on todella käytännöllinen vielä 2000-luvulla? Ihmiset tuntuvat olevan tavattoman ahneita ja ehkä tällainen yllätys saisi heidät miettimään asioita uudelta kantilta.

Voit katsoa oheiselta videolta, kuinka lasi tyhjenee käytännössä.

Tunnetko ihmisiä, jotka tarvitsevat itselleen tällaisen lasin? Jaa uutinen heille. :)