Irma-hurrikaani on vuoden 2017 yhdeksäs trooppinen hirmumyrsky, joka on nimetty. Irma ylsi hurrikaaniasteikolla korkeimmalle tasolle (5).

Hurrikaani on aiheuttanut valtavia tuhoja Karibian saarilla, ylittäessään muun muassa Saint Martinin. Anriguan ja Barbudan saaren rakennuksista tuhoutui jopa 90% ja myrskyn aiheuttamat vahingot ovat nousseet jo 1,2 miljardiin euroon.

Irma on monien muiden Atlantilla riehuvien hirmumyrskyjen tavoin lähtöisin Afrikasta. Hurrikaani syntyy, kun kuumat ja lämpimät ilmamassat kohtaavat Länsi-Afrikassa. Ilmamassojen kohtaaminen nostattaa ukkospilviä, jotka siirtyvät merelle ja alkavat kiertää toisiaan kovalla vauhdilla. Lopulta ukkospilvet ”tanssivat” keskenään ja yhdistyvät valtavaksi hurrikaaniksi, joka saa lisää voimaa lämpimästä merestä. Hurrikaanin syntyminen vaatii vähintään 26,5 asteisen meriveden.

Hurrikaanin silmä syntyy, kun pyörre on tarpeeksi laaja ja keskustaan ei pääse kosteaa ilmaa. Tämän seurauksena korkealta laskeutuvat kuiva ilma aiheuttaa selkeän sään ja korkeapaineen.

Voit alla olevasta videosta katsoa, miltä hurrikaani Irman silmässä näyttää. Lentokone lentää aluksi harmaiden pilvimassojen keskellä ja yhtäkkiä he ovat keskellä harmonista korkeapainetta – näky on kieltämättä absurdi!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=u7UWWjkpd7o