ranua

Lappiin rakennettava pienimuotoinen Las Vegas voisi pitää alkoholieurot Suomessa ja pelastaa köyhtyvän Lapin.

ONGELMA 1:

Yle uutisoi hiljattain, että sata kuntaa elää Suomessa muiden rahoilla. Pahimpana esimerkkinä mainitaan Lapin eteläosassa sijaitseva Ranua, joka käyttää jopa kaksi kertaa niin paljon valtion taloudellista tukea kuin se kerää itse verotuloja.

Kaupungistuminen ja muuttoliike etelään näännyttää suurimman osan pohjoista Suomea ja vain muutamat laskettelumahdollisuuksia tai muita matkailuvaltteja omaavat alueet pystyvät pitämään päänsä pinnalla.

ONGELMA 2:

Suomalaiset matkustajat toivat ulkomailta lähes 100 miljoonaa litraa alkoholijuomia viime vuonna. Suurin osa juomista tuotiin Virosta. THL:n alkoholiyksikön johtava asiantuntija Esa Österberg sanoo, että muun muassa alkoholiveron nostaminen Suomessa on vaikuttanut tuontiin. Nykyisellä matkustajatuonnin tasolla Suomen valtio menettää verotuloja satoja miljoonia euroja vuodessa, kun alkoholijuomat ostetaan ulkomailta.

RATKAISU MOLEMPIIN ONGELMIIN:

Perustetaan Ranualle ikään kuin pienimuotoinen Las Vegas ja tehdään siitä verovapaa-alue, josta alkoholijuomat voi ostaa jopa Tallinnaa edullisemmin. Edulilnen alkoholi, kasinot ja muut viihdepalvelut tekisivät Ranuasta magneetin, jonne lähdettäisiin joka puolelta Suomea useampia kertoja vuodessa.

Lapin Las Vegasista muodostuisi myös suosittu matkailukohde muiden eurooppalaisten silmissä ja etenkin Ruotsista sekä Norjasta päin saataisiin Suomeen vastaavanlainen matkailijavirta, joka tällä hetkellä kohdistuu Suomesta Viroon ihan vain alkoholituonnin myötä.

Lapin Las Vegas olisi erinomainen työllistäjä, joka tarjoaisi hommia tuhansille alueen ihmisille. Lapin Las Vegasin tuotot käytettäisiin Ranuan ohella tasaisesti kaikkien Lapin köyhien kuntien hyväksi.