Kuva: ollyy / Shutterstock.com
Kuva: ollyy / Shutterstock.com

Ihmismieli miettii milloin mitäkin ja kaikki mietteet eivät välttämättä kestä päivänvaloa. Tässäpä viiteen mietteeseen tieteelliset vastaukset.

1. Oletko koskaan miettinyt, miksi oma pierusi haisee paremmalta kuin muiden?

Aiheesta on tehty tieteellinen testi, jossa testattaville haistatettiin sokaistuna eri ihmisten ”kaasupommeja”. Testin mukaan haistelemme mielummin omia hajujamme kuin muiden. Selitys tälle on se, että jokaisen hajun muodostaa oma bakteerikanta. Haistaessamme toisen ihmisen ”päästöksiä” kehomme tulkitsee niiden bakteerikannat uhaksi ja näin ollen pahemmaksi hajuksi kuin omat hajumme.

2. Miksi henkemme haisee pahalta, vaikka harjaamme säännöllisesti hampaitamme?

Hampaiden harjaus puhdistaa toki hampaamme ja on tärkeää, mutta hengityksen se pitää raikkaana vain hetken. Ongelman ydin on kurkussamme sekä kielen päällä. Kun suussamme olevilta bakteereilta loppuu happi, alkaa henkemme haista kuolemalta. Happi loppuu mm. silloin, kun käytämme alkoholipohjaisia suuvesiä tai olemme pitkän aikaa suu kiinni. Hengityksen raikkaana pitämiseen auttaa mm. se, että juomme paljon vettä tai syömme paljon happipitoisia vihanneksia tai yrttejä, kuten persilja ja selleri.

3. Miksi erektiossa oleva penis taipuu hivenen verran vasemmalle tai oikealle?

Toisin kuin monet luulevat, taipuminen ei johdu siitä, kummalla kädellä henkilö masturboi. Suunta, mihin penis on erektiossa hieman kallellaan, johtuu paisuvaisten ympärillä olevien jänteiden joustavuudesta.

4. Onko ilmavaivojen pidättäminen viisasta?

Lyhykäisyydessään vastaus on ei. Se on luonnollinen osa ihmiskehon toimintaa. Ilmvaiva tarkoittaa, että ihmiskehossa on liikaa kaasua ja sen pitää päästää se ulos kehosta. Pierujen pidättäminen saattaa aiheuttaa peräpukamia tai laajentuneen suolen. Vaikka pidättelisimmekin ilmavaivoja, tulevat ne ulos useimmiten viimeistään yöllä nukkuessamme. Ehkäpä niistä on silloin vähemmän haittaa muille?

5. Miksi miehillä on nännit?

Jokainen meistä alkaa kehittymään kohdussa ihmiseksi ikään kuin naisena. Tässä vaiheessa kehoon kehittyvät myös nännit. Vasta 60 päivän jälkeen Y-kromosomin saaneilla eli miehiksi tulevilla testosteroni hormonit ”aktivoituvat” ja miehinen kehitys alkaa mm. aivoissa ja genitaalialueilla. Tässä vaiheessa ”vahinko on jo tapahtunut” eli nännit ovat muodostuneet ja ne eivät lähde enää pois.

Lähde: Distractify