Suomessa lähes kaikki autoilijat saavat osansa kylmästä talvesta, joka rasittaa ajoneuvoja ja autoilijoiden hermoja.

Jäässä tai lumessa olevat ikkunat täytyy puhdistaa ennen liikkeellelähtöä, tämä saattaa olla erityisen ärsyttävää kiireisinä aamuina. Lopuksi saat vielä jännittää sitä, lähteekö autosi edes käyntiin.

Ihmiset, joilla on autotalli ovat onnekkaita, sillä he eivät joudu kohtaamaan samaa ongelmaa lähes päivittäin.

Moni päätyykin käyttämään lohkolämmitintä, jotta auto ja sen moottori olisivat lämpiminä, kun auto täytyy käynnistää. Lohkolämmittimen käyttö ei kuitenkaan vaikuta autosi toimintaan lainkaan niin positiivisesti kuin ehkä luulit – itse asiassa ainoa, joka siitä hyötyy on kuljettaja.

Autonlammitys
Youtube

Aamuisin ei ole mukava hypätä jääkylmään autoon. Siksi moni käyttää lohkolämmitintä, jonka avulla auto on lämmin, kun on aika lähteä töihin tai heittää lapset kouluun.

Autoilijat ovat kehittäneet keinoja, joilla kylmyyttä vastaan voi taistella. Näiden niksien avulla autoilijat pääsevät liikkeelle hieman nopeammin ja vaivattomammin. Mutta mitkä nikseistä ovat edes vaivan arvoisia?

Ohio Channel 9 -uutiskanavan toimittaja, Ally Kraemer halusi selvittää onko auton lämmittämisestä hyötyä ennen liikkeellelähtöä.

Yksi toimenpide, jonka autoilijat varmistavat on se että he täyttävät kaikki nesteet ennen kuin kylmä iskee. Samalla suurin osa autoilijoista tarkistaa rengaspaineet, jotta tien päällä ei tulisi ikäviä yllätyksiä.

Suurin osa pitää tärkeimpänä kuitenkin auton lämmitystä, jotta aamuisin ei tarvitsisi palella. Ally kysyi kuljettajilta, onko auton lämmittäminen tärkeää — tai se, että käynnistää auton talvisin muutamaa minuuttia ennen liikkeellelähtöä.

Hän konsultoi muutamia asiantuntijoita ja vastaus oli yksinkertainen: ei, sinun ei tarvitse lämmittää autoasi lainkaan. Lämpimään auton kyytiin on toki mukavampi hypätä, kun ulkona on jääkylmä, mutta sillä ei ole minkäänlaista positiivista vaikutusta autosi moottoriin. Auton voi kuitenkin käynnistää muutamaa minuuttia ennen lähtöä, jos haluaa istua lämpimässä.

Uusissa autoissa on tänä päivänä tietokoneet, jotka pitävät pitkälti huolta autosi kunnosta ja mittaavat moottorin lämpötilaa. 80-luvulla auton lämmittäminen oli tärkeämpää, kun ajoneuvon osat, öljyt ja polttoaineletkut eivät olleet yhtä kehittyneellä tasolla ja kylmyys saattoi vahingoittaa niitä.

Voit katsoa videon alapuolelta!

Tiesitkö, että autosi lämmittäminen tunteja ennen liikkeellelähtöä on tarpeetonta?

Jaa uutinen Facebookissa, jotta ystäväsi ei turhaan stressaa autonsa puolesta!