Jenkkien poliisi murhasi viime viikolla tummaihoisen amerikkalaismiehen brutaalilla tavalla. Tämän jälkeen mellakat ovat levinneet joka puolelle Yhdysvaltoja ja aiheuttaneet vahinkoa sekä lisää henkilövahinkoja.

Jenkeissä poliisit ja tummaihoiset ovat tunteneet vihaa toisiaan kohtaan jo useita vuosikymmeniä – ongelma on juurtunut syvälle yhteiskunnan rakenteisiin ja sen ratkaiseminen on siksi äärimmäisen vaikeaa. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa riehuvat mellakat ovat siis ymmärrettäviä ja aiheellisia.

George Floydin tapaus ei ole ensimmäinen eikä valitettavasti viimeinen

Oheinen video hehkuu ennakkoluuloja ja osoittaa, kuinka herkästi poliisi ottaa tummaihoisen miehen kiinni ilman järkeviä perusteita. Voin taata, ettei pidätystä olisi tapahtunut, jos penkillä olisi istunut valkoihoinen ihminen.

Mutta tilanteen komiikka syntyy siitä, ettei pidätetty mies ole todellakaan syyllinen. Hän on itse asiassa FBI-agentti, joka tuntuu nauttivat poliisien typerästä toiminnasta. FBI-agentti suostuu käsirautoihin ja pyytää tämän jälkeen poliisia kaivamaan hänen henkkarinsa.

Ennen kuin poliisi saa henkkarit käteensä, niin agentti tokaisee kamera kädessä olevalle kaverilleen: ”katso, tästä tulee hauskaa”.

Poliisin ilme muuttuu

Poliisi ei tiedä mitä hän sanoisi, kun pidätetyn henkkareista käy ilmi ettei hän olekaan rikollinen vaan FBI-agentti. Tämän jälkeen vääryyttä kokenut mies pyytää poliisien tiedot ylös ja kertoo tekevänsä toiminnasta valituksen.

En voinut muuta kuin nauraa tälle… Videota katsoessa täytyy myös arvostaa sitä, että Suomen poliisi on valovuoden Jenkkien poliisia edellä.