Monet ihmiset käyttävät suuren osan ajastaan ennen nukkumaan menoa älypuhelimen parissa. Kaikki eivät kuitenkaan ole tietoisia siitä, kuinka haitallista se on terveydelle.

Älypuhelimien niin kutsuttu sininen valo, on yhdistetty vakaviin terveysongelmiin. Sininen valo on osa valospektriä ja olemmekin altistuneita sille joka päivä auringon vaikutuksesta. Kuitenkin tämä läppäreiden, tablettien ja älypuhelimien luoma sininen valo voi vahingoittaa näkökykyä, sekä häiritä melatoniinihormonin tuotantoa joka säätelee kehon luonnollista unirytmiä.

Silmien vauriot

Yöllisen älypuhelimen käytön seurauksia voivat olla silmien vauriot. Sininen valo voi olla haitaksi silmien verkkokalvoille, sekä se voi edesauttaa kaihin syntymistä ja silmänpohjan rappeumaa. Vaikka tutkimustyötä asiasta tarvitaan laajemmin, monia tapauksia on todettu joissa nuorten ihmisten näköongelmia on yhdistetty älylaitteiden käyttöön.

Nukahtamis- ja univaikeudet

Älypuhelimien tuottama sininen valo häiritsee melatoniinin tuotantoa. Melatoniini on kehon hormoni, joka ylläpitää kehon luonnollista unirytmiä. Epäsäännöllisen unirytmin ja nukahtamisongelmien tunnetaan olevan kytköksissä monenlaisiin elimistön ongelmiin ja sairauksiin. Tyypillisimpiä unettomuudesta johtuvia ongelmia ovat masennus, muisti- ja keskittymisvaikeudet, painon nousu sekä erilaiset sydän- ja verisuonitaudit.

Nykyaikana meillä on mahdollisuus käyttää lukuisia erilaisia älylaitteita, mutta on myös tärkeää ymmärtää millainen vaikutus niillä on hyvinvointiin. Voit itse ehkäistä älylaitteiden käytöstä aiheutuvia ongelmia muutamalla tavalla, jotka kannattaa ottaa tavaksi.

Älä käytä älylaitteita pimeässä ennen nukkumaanmenoa. Jos älypuhelimessasi on night shift toiminto, käytä sitä aina iltaisin. Muista lepuuttaa silmiäsi usein päivän aikana katsomalla ikkunasta ulos. 

Jaa tämä tärkeä tieto myös ystävillesi!