En ole aikaisemmin tiennyt, että uurnista voi saada aikaan tällaista eripuraa. Jokainen meistä kuolee aikanaan – toiset nopeammin ja toiset vasta sadan ikävuoden jälkeen. Suurin osa ihmisistä haudataan arkuissa, mutta osa tuhkataan ja tuhkat laitetaan uurnan sisään.

Hautaustoimilain mukaan uurnan ja arkun pitää olla valmistettu maatuvasta materiaalista, jotta ne eivät saastuta luontoa. Tämä on sinänsä loogista, sillä kuvittele kuinka paljon ympäristöjätettä pelkästään yksi hautausmaa tuottaisi, jos arkut olisivat hajoamatonta ainetta. Kuolema on muutenkin niin luonnollinen asia, että olisi typerää jos sen yhteydessä käytettäisiin esimerkiksi muovisia tai muita keinotekoisia materiaaleja.

Kaikki eivät ole tästä samaa mieltä

Hautausbisneksessä työskentelevä Anne kertoo kohtaavansa jatkuvasti ihmisiä, jotka haluavat haudata läheisensä kielletyistä materiaaleista koostuviin uurniin tai arkkuihin. Veikkaan, että jokainen edesmennyt ihminen toivoisi ettei hänen hautaamisensa rasittaisi ympäristöä tai luontoa.

Aulikki suuttui, kun Anne totesi ettei 900 asteessa poltettua uurnaa saisi käyttää hautaukseen. Tästä saatiin aikaiseksi väittely, joka tarjoaa eräänlaista viihdettä ainakin minulle.

Lue koko keskustelu alapuolelta.