Kirpputoreilta ja hyväntekeväisyysmyyjäisistä voi tehdä kiehtovia löytöjä vain muutaman eron hintaan.

Harva kuitenkaan voisi kuvitella, että reilu euron maksavan vaasin arvo voisi todellisuudessa olla yli 80 000 kertaa arvokkaampi. Syy kovalle hinnalle kuitenkin selittyy nopeasti, kun tulee selväksi että vaasi on alunperin valmistettu kiinalaiselle keisarille.

Tässä tapauksessa kirpputorilta vaasin ostanut henkilö laittoi tuotteen myyntiin hyväntekeväisyysmyyjäisiä järjestävän järjestön nettisivuille ja tarjouksia alkoi tulla kuin sieniä sateella. 

Vaasin omistaja tajusi, että kyseessä saattaisi olla harvinainen esine, jonka vuoksi hän vei sen arvioitavaksi. 

Asiantuntijat olivat yksimielisiä vaasin historiallisesti merkittävästä alkuperästä: vaasi oli kuulunut vuosien 1735-1796 välisenä aikana Kiinaa hallinneelle Qianlongin keisarille. 

Vaasin alkuperä ja merkinnät todistivat, että vaasi kuului yhteen keisarin palatseista. 

Vaasin sivuilla oli myös kaiverrettu teksti, joissa luki: ”Qianlong chen han”, joka tarkoittaa Qianlongin keisarin omaa merkintää.

Vaasi on siis helppo tunnistaa, jos tiedät mitä etsit. 

20 senttimetriä korkea vaasi on keltainen ja värivalinta viittaisi myös sen keisarilliseen historiaan. 

Vaasin anonyymina pysyttelevä ostaja oli luonnollisesti shokissa saadessaan selville, kuinka arvokas hänen ostamansa esine todellisuudessa oli.

”Herrasmies, joka vieraili liikkeessämme ja osti vaasin, sillä hänen mielestään se näytti kauniilta. Mies ei tiennyt vaasin todellista arvoa, joten hän laittoi vaasin myyntiin todella alhaisella hinnalla ja sai lukuisia tarjouksia. Herrasmies kuitenkin veti vaasin pois myynnistä ostamalla sen takaisin itselleen, jonka jälkeen hän toi sen meille arvioitavaksi. Mies oli shokissa ja todella innoissaan, kun kerroimme vaasin merkittävästä historiasta.”, Yexue Li kertoo ja jatkaa:

”Vaasi on ainutlaatuinen, sillä se sisältää merkinnän, joka vahvistaa sen olevan itse Qianlongin keisarin hyväksymä. Vaasi on todella korkealaatuinen ja se on ollut arvokas jo valmistushetkestään lähtien.

Tuote myydään huutokaupassa 8. päivä marraskuuta. 

Ei huono investointi! Voisin tämän vuoksi lähteä itsekin kirpputorille bongailemaan tuotteita, joiden arvo voi olla jopa tuhansia kertoja suurempi kuin myyntihinta.