Queen soft / Shutterstock.com
Queen soft / Shutterstock.com

Jokainen, joka on koskaan käynyt kesän festareilla, on varmasti törmännyt ilmiöihin nimeltä roskaaminen ja sotkeminen. Kun festarialue on juuri avattu tai festareiden leirintäalueelle ovat ensimmäiset teltat juuri nousseet, on näky raikkaan roskaton ja houkuttelevan vihreä.

Samaa ei todellakaan voi sanoa jo tovin kestäneiden festareiden festari- tai leirintäalueesta. Näky on lähes lohduton, koska roskia on joka paikassa kuin myrskyn jäljiltä.

Toisinaan voisi syyttää festareiden järjestäjiä siitä, ettei jätteiden keräystä tai kierrätystä ole otettu tarpeeksi huomioon, mutta viime kädessä kuitenkin roskaaja on itse vastuussa roskan maahan heittämisestä tai vaikkapa muovijätteen biojäteastiaan panemisesta. On myös havaittu, että mitä enemmän roskaa on maassa, sitä pienempi on kynnys heittää omat roskansa maahan.

Festareiden järjestäjät ottavat joka vuosi edellistä vuotta enemmän huomioon ympäristöasiat. Esimerkiksi kolmella suurella festarilla Ilosaarirockilla, Provinssirockilla ja Ruisrockilla on hallussaan kansainvälinen Green ’n’ Clean ympäristösertifikaatti. Sertifikaatin myöntämiseen liittyy paljon erilaisia ympäristöön liittyviä asioita, kuten ympäristönsuojelu sekä kestävä kehitys.

Festareiden tarkoitus on, että ihmiset saavat juhlia, pitää hauskaa ja kuunnella hyviä bändejä. Olemme siis onnellisessa asemassa, että meillä on tällaisia mahdollisuuksia. Käyttäytykäämme siis kunnoituksella luontoa kohtaan ja kantakaamme jokainen kortemme kekoon eli tässä tapauksessa jätteemme niille tarkoitettuihin roskiksiin!

Lähde: Uusimusta