Historia on aina kiehtonut minua, sillä ihmiset ovat saaneet mielettömästi aikaan vain muutamassa tuhannessa vuodessa (joka on äärimmäisen lyhyt aika verrattuna maapallon ikään).

Tämä löytö ei ole sinänsä historiallisesti merkittävä, mutta se on todella mielenkiintoinen. Tämä ”historiallinen teos” löytyi itseasiassa vahingossa, kun koulua remontoitiin. 

Oli elokuu 1917, vuosi jolloin jazz-musiikki keksittiin ja Fordin Ts-mallinen auto oli vallannut kadut. Lisäksi Oklahomassa sijaitseva koulu oli saanut samana vuonna uudet liitutaulut… 

…Ja sitten tähän päivään…

Oklahomassa sijaitsevan Emersonin yläasteen luokkahuoneet oltiin laitettu remonttiin ja kukaan ei osannut odottaa, että purkutöiden aikana löytyisi alueen historian kannalta kiintoisa löytö. 

Remontin aikana oli tarkoituksena vaihtaa tavalliset liitutaulut uusiksi ”älytauluiksi”, mutta remontoijat löysivät taulujen alta mustia liitutauluja, jotka olivat yli 100 vuotta vanhoja. 

Taulut olivat pysyneet koskemattomina 100 vuoden ajan

Suojassa ja rauhassa olleet piirrustukset olivat säilyneet erinomaisessa kunnossa ja näyttivät aivan hetki sitten tehdyiltä. 

Liitutauluihin oli piirretty kyseisen ajan kertolaskukaavoja, jotka olivat käytössä vuonna 1917. Emersonin koulun opettaja totesi ettei hän oli koskaan nähnyt tällaista opetustapaa. 

Osa piirrustuksista oli oppilaiden tekemiä, kun taas toiset opettajien. Vielä ei kuitenkaan tiedetä mitkä ovat kenenkin tekemiä. 

Oli miten oli, tämä löytö tarjosi ainutlaatuisen vilauksen vanhaan aikaan. 

”Se oli erikoista, koska värit olivat niin kirkkaita että ne näyttivät aivan eilen piirretyiltä. Mutta tieto siitä, että piirrustukset tehtiin 100 vuotta sitten… Se on aivan kuin katsoisi ikkunasta menneisyyteen”, Emersonin englanninkielen opettaja kertoo. 

Emersonin yläaste rakennettiin vuonna 1895, jonka jälkeen se on ollut useampaan kertaan remontissa. Tällaista löytöä ei olla kuitenkaan tehty aikaisemmin. 

Rakennusurakoitsijat ovat aikaisemmin löytäneet vain rikkinäisiä nokkahuiluja ja johtoja, joten tämä oli yllättävä löytö. 

Koulu ja Oklahoman viranomaiset ovat halunneet säilyttää piirrustukset. Kuka olisi arvannut vuonna 1917, että näistä teoksista tulisi historiallisesti mielenkiintoisia?