Julkisissa vessoissa asioiminen ei välttämättä ole se kaikista mieluisin ”wc-elämys”, mutta hädän iskiessä se on kuitenkin pakko tehdä.

Erityisesti naiset joutuvat joskus jonottamaan tuskaisen pitkissä jonoissa, sillä välin kun miehet hoitavat asiansa nopeasti pisuaareissa. Toisinaan miehetkin joutuvat kuitenkin menemään pöntölle asti, kun kakkoshätä yllättää.

Oli miten oli – suurin osa ihmisistä pesee toivottavasti kätensä vessassa käynnin jälkeen. Vähän vettä, saippuaa, vettä ja sitten kuivaamaan kädet – tässä vaiheessa sinun tulisi kuitenkin olla tarkkana.

1
Wikipedia Commons

Asiantuntijoiden mukaan käsienkuivaimet keräävät valtavan määrän bakteereja. Tämä ei sinänsä tule yllätyksenä, kun jopa tuhansien ihmisten kädet käyvät niissä päivittäin.

Applied and Environmental Microbiology -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti että käsienkuivaimet imevät itseensä ilmassa leijuvia bakteereja ja tykittävät bakteerit suoraan käsiisi, kun kuivaat niitä.

Ongelmana on usein se, että vessoissa käyvät ihmiset eivät sulje wc-kansia, jonka seurauksena bakteerit pääsevät leijumaan ilmaan ja ne joutuvat tämän myötä käsienkuivaimiin. Voimakas tuuli puhaltaa samalla myös kasvoihin – minulle tuli paha olo pelkästä ajatuksesta.

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons

Tutkimuksessa testattiin erilaisia kuivaajia ja kävi ilmi että uusimmat paineilmalla toimivat kuivaimet suihkuttavat bakteereja ympäriinsä.

Käsienkuivaimissa on jopa 1300 kertaa enemmän bakteereja kuin tavallisessa paperissa…

– Käsienkuivaimet ovat aivan turhia ja järjettömiä. Vältä bakteereja ja pyyhi kätesi pyyhkeeseen tai paperiin, Agnes Wold kertoo SVT -uutisille.

Tämä on hyvä pitää mielessä, kun asioit seuraavalla kerralla vessassa, jossa on paineilmalla toimiva käsienkuivain.

Jaa tieto ystävillesi Facebookissa!