Suomen luonnossa esiintyy vain kahta käärmelajia: kyy- ja rantakäärmeitä – ja onneksi vain kyykäärme on myrkyllinen.

Ulkomailla kannattaa muistaa että risujen, lehtien ja kivenkolojen väleissä saattaa vaania huomattavasti vaarallisempia yksilöitä. Käärmeet eivät itsessään metsästä ihmisiä, mutta ne purevat lähinnä puolustaakseen itseään ja omaa reviiriään.

Jotkin käärmelajit ovat kehittäneet erilaisia varoitusmekanismeja, kuten esimerkiksi kalkkarokäärmeet jotka värisyttävät häntäänsä uhkaavassa tilanteessa. Yleensä käärmeet kuitenkin vain sihisevät, jos menet liian lähelle niitä.

Maastoutuminen

Osa käärmeistä on ilmiömäisiä maastoutujia ja tämä aiheuttaa useimmiten vaaratilanteen ihmiselle. Hyvin maastoutunut käärme luottaa täysin suojavärinsä tuomaan turvaan, jonka seurauksena voi käydä ikävästi jos ihminen astuu vahingossa matelijan päälle.

Tässä jutussa näet esimerkin äärimmäisen hyvin maastoutuvasta käärmelajista.

#1 Suurin osa näkee oheisessa kuvassa kasan ruskeita lehtiä. Kuvassa on kuitenkin käärme, jonka löytäminen voi olla äärimmäisen vaikeaa.

1

#2 Paljastamme käärmeen sijainnin jutun lopussa, mutta yritä löytää se ensin itse.

2

#3 Lehtien seassa piilottelee kuparipääkäärme. Kyseinen laji asuu vain Pohjois-Amerikassa, joten et tule törmäämään siihen muualla.

3

#4 Löydät käärmeen alla olevasta kuvasta. Eikö olekin pelottavaa, kuinka hyvin käärme pystyy piiloutumaan lehtien sekaan?

4

Onneksi Suomessa on vain yksi myrkyllinen käärmelaji!

Jaa juttu, jos et pystynyt löytämään käärmettä ennen viimeistä kuvaa.