Pierun haistaminen ei juuri koskaan ole miellyttävä kokemus – sillä näyttäisi olevan kuitenkin vaikutus terveyteen.

Tämä saattaa kuulostaa erittäin kummalliselta, mutta Exeterin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet pierun hengittämisen olevan todella terveellistä.

”Rikkivety on pahanhajuinen kaasu, joka muistuttaa lähinnä mädäntynyttä kananmunaa. Rikkivetyä muodostuu luonnollisesti elimistössä ja se voi tarjota merkittäviä terveydellisiä hyötyjä”, Exeterin yliopiston tutkija, Mark Wood, kertoo The Mirror -lehdelle.

Rikkivedyn pahanhajuinen ominaisuus tarjoaa tutkijoiden mukaan kuitenkin terveydellisiä hyötyjä.

Tutkijat ovat saaneet viitteitä siitä, että pieruissa oleva rikkivety voi pienentää aivohalvauksen, sydänkohtauksen ja syövän riskiä. Se voi myös ehkäistä dementiaa ja niveltulehduksia, Professori Matt Whiteman kertoo Mirror -lehdelle.

”Kehomme erittää pieniä määriä rikkivetyä, kun solut joutuvat sairauden tai hyökkäyksen kohteeksi. Prosessi suojelee solun mitokondriota, jonka seurauksena solu pysyy hengissä”, Matt Whiteman selventää.
Näiden johtopäätösten perusteella tutkijat päättivät altistaa solut pienille määrälle pieruja, pitääkseen yllä sopivaa rikkivedyn määrää.

”Me käytimme luonnollista prosessia tuottaaksemme kemiallista yhdistettä, joka tunnetaan nimellä ”AP39″, se saa elimistön mitokondriot tuottamaan pieniä määriä rikkivetyä. Tutkimuksemme osoitti, että stressaantuneet solut saivat entsyymistä apua, jonka seurauksena ne alkoivat voimaan paremmin”, Matt Whiteman kertoo.

Pierujen hengittäminen voi siis ehkäistä sairauksia. Jaa tieto ystävillesi, jotta he eivät valita seuraavalla kerralla, kun päästät paukun!

Lähde: exeter.ac.uk