Kaljakellunta on vuosittain eri puolilla Suomea järjestettävä kesätapahtuma, jonka aikana ihmiset menevät paikalliselle joelle kumiveneen tai muun kelluvan välineen kanssa nauttien samalla tietenkin kaljaa.

Tänä vuonna Vantaanjoella, Vantaan ja Helsingin alueella järjestetty tapahtuma keräsi suuren määrän ihmisiä osittain myös siksi että kelit olivat optimaaliset. Humalassa jokea pitkin kelluvat aikuiset eivät kuitenkaan tunnu muistavan että luontoa ei tulisi roskata. Yksi tapahtuman suurimmista ongelmista onkin ehdottomasti se, että kellunnan jälkeen joenvarret ovat täynnä kaljatölkkejä sekä muovisia kelluntavälineitä.

Ei ole missään nimessä mukava kuvitella että joessa kelluvat muovipatjat ja roskat päätyvät virran mukana Itämereen, jonka jälkeen ne hajoavat pienemmiksi ja pienemmiksi hiukkasiksi, joita kutsutaan mikromuoviksi.

800px-Kaljakellunta_2007
Kaljakellunta 2007 / Lähde: Wikipedia

Mikä ihmeen mikromuovi?

Mikromuovi on mikroskooppisen pieniksi kappaleiksi hajonnutta muovia, joka läpäisee pahimmillaan jopa juomaveden puhdistuksen. Myös kalat ja muut eläimet voivat nauttia muovihiukkasia, jos ne luulevat niitä planktoniksi tai pieniksi vesieliöiksi.

Suomalaisnainen julkaisia kuvia tapahtuman jälkeen

Inka Rnen julkaisi Facebookiin kuvia, jotka herättivät ihmisissä luonnollisesti tulistuneita reaktioita. Toivottavasti tulevaisuudessa viranomaiset puuttuisivat tapahtumaan siltä osin, että roskaamisesta saisi esimerkiksi tuntuvat sakot. Olen varma että uimapatjat ja kaljatölkit vähenisivät tämän seurauksena merkittävästi.

Tällainen toiminta on saatava loppumaan! Luontoon ja vesistöihin päätyvät muovijäte on yksi tulevaisuuden suurimmista ongelmista.

Jaa uutinen ja kuvat Facebookissa, jotta ihmiset ymmärtäisivät toimia vastuullisesti!