Kuumalla kelillä on erityisen tärkeää pitää huolta nesteytyksestä.

Vesi on elämän tärkein raaka-aine ja tutkijat eivät tällä hetkellä tunne elämänmuotoja, jotka voisivat selviytyä ilman H2O:ta. Siksi onkin luonnollista, että ihmiset tarvitsevat selviytyäkseen suhteellisen paljon vettä. 

Suomalaiset ovat etuoikeutettuja saadessaan juoda puhdasta vettä suoraan kraanasta – tämä ei todellakaan ole itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa. Se, että vettä saa suoraan hanasta, ei kuitenkaan tarkoita sitä että se kulkeutuisi automaattisesti suuhusi, joten veden juontiin tulisi kiinnittää tarkempaa huomiota erityisesti helteellä. 

Mistä tietää, että keho tarvitsee lisää nestettä tai kärsii nestehukasta? Kokosimme 10 merkkiä, jotka auttavat sinua tunnistamaan nestehukan oireet. 

1. Virtsan väri

Virtsan tulisi olla vaalean keltaista tai lähes läpinäkyvää. Tumman keltainen virtsa kertoo siitä, että keho tarvitsee lisää vettä. Jos virtsa on muuttunut ruskeaksi, kyseessä alkaa olla jo vakavampi nestehukka.  

2. Tarkkaile vessakäyntejä 

Tavallisesti aikuiset käyvät pissalla noin 6-7 kertaa päivässä. Saatat tarvita lisää vettä, jos huomaat että kerrat jäävät huomattavasti tätä vähemmäksi. 

3. Kuivunut iho

Kuiva iho voi olla merkki siitä, ettet ole nauttinut tarpeeksi vettä. Ihosolut tarvitsevat kaikkien muiden solujen tavoin vettä ja ne voivat menettää kimmoisuutensa nestehukan seurauksena. 

4. Nälkä vai jano?

Moni saattaa erehtyä luulemaan janoa nälän tunteeksi. Jos oletkin mielestäsi syönyt tavallisesti ja tunnet olosi nälkäiseksi, niin kokeile juoda muutama lasillinen vettä. 

5. Väsymys

Saatat kärsiä lievästä nestehukasta, jos olet nukkunut hyvin, mutta tunnet olosi silti väsyneeksi. 

6. Päänsärky

Nestehukan yksi yleisimmistä oireista on päänsärky. Siksi suosittelemme, että juot vettä ennen kuin otat särkylääkkeen. 

7. Kuiva suu

Tämä on päänsäryn tavoin tuttu oire. Suu kuivuu, jos et juo tarpeeksi vettä. Myös sylki saattaa olla tavallista vaahtoisampaa, sillä se sisältää vähemmän nestettä. 

8. Hengitys haisee

Tämä voi tulla monelle yllätyksenä, mutta bakteerit kasvavat ja lisääntyvät paremmin kuivassa suussa. Siksi liian vähäinen veden juonti voi aiheuttaa bakteerikannan kasvamisen ja tämän myötä pahanhajuisen hengityksen. 

9. Heikotus tai huimaus

Huimaus voi johtua nestehukasta. Jos tunnet heikotusta niin suosittelemme että kokeilet juoda muutaman lasillisen vettä. 

10. Ummetus

Suolisto tarvitsee vettä sulattaakseen ja muuttaakseen ruoan ravinnoksi. Elimistö siirtää vettä suolistosta pitääkseen tärkeämmät elimet toiminnassa. Siksi ruoansulatusvaivat, kuten esimerkiksi ummetus tulevat nopeasti nestehukan oireina. 

Ps. Suosittelemme juomaan myös kivennäisvettä, sillä kehosta haihtuu tärkeitä hivenaineita ja mineraaleja hikoilemisen seurauksena. 

Jaa vinkit ystävillesi, jotta he muistavat nauttia oluen lisäksi myös elämän eliksiiriä eli vettä! 🙂