Petaatko sänkysi? Niin ei kannata tehdä.

Kun olit lapsi vanhempasi luultavasti komensivat sinut petaamaan sänkysi joka päivä siistiksi. Uusimpien tutkimusten mukaan sänkyä ei ehkä kannattaisikaan pedata oman terveyden takia!

File:Unmade bed.jpg

Kingstonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan, sängyn petaaminen aamulla vangitsee peiton alle pölypunkit jotka ovat kerääntyneet sänkyyn yön aikana, tarjoten niille suotuisan sikiämisympäristön. Pölypunkit syövät ravinnokseen ihmisen ihon hiutaleita ja viihtyvät kosteassa ympäristössä. Kun nukkuja hikoilee yön aikana, lakanat tottakai kastuvat ja punkit saavat olosuhteet jotka ovat suotuisat selviytymiselle. Jos jätät petaamatta aamulla lakanat voivat kuivua paremmin kun peittoa ei ole aseteltu niiden päälle. Pölypunkit altistuvat tällöin myös valolle ja ilmalle mikä saa ne kuolemaan. Jos et kestä petaamatonta sänkyä on suositeltavaa, että odotat muutaman tunnin ennenkuin petaat sängyn jotta pääset eroon punkeista.

Pölypunkit ovat erittäin pieniä ja niitä voi kerääntyä sänkyyn yön aikana yli miljoona yksilöä. Ne voivat pahentaa astmaa ja allergioita sekä muutenkin ajatus punkkeja vilisevästä sängystä on vastenmielinen.

Lähde: simplemost.com