Burlingham / Shutterstock.com
Burlingham / Shutterstock.com

Miesten mielestä elämä paranee 50 ikävuoden liepeillä ja heikkenee pari vuosikymmentä myöhemmin.

Maaliskuun Psychology and Aging -lehdessä julkaistiin tutkimus, jonka mukaan suurin osa miehistä ajattelee elämän parantuvan 50 ikävuoden liepeillä. Tutkimukseen osallistuneista 1 315 miehestä 80 prosenttia ajatteli näin ja 20 prosenttia oli sitä mieltä, että elämä ei helpotu ennen eläkeikää.

Newserin mukaan miehet kuitenkin huomasivat onnellisuutensa alkavan vähentyä 70 ikävuoden tienoilla, mikä on likimäärin se ajankohta, jolloin miesten pahantuulisuus alkaa. Tutkimuksessa koetettiin valottaa, miksi elämä ensin paranee ja sitten muuttuu huonommaksi noin 20 vuotta myöhemmin.

Tutkimukseen osallistui miehiä, jotka olivat iältään 53-85 vuotta 15 vuotta kestäneen tutkimuksen aikana.

”Vanhemmilla aikuisilla on keskimäärin vähemmän hässäkkää ja he reagoivat siihen paremmin kuin nuoremmat aikuiset”, tutkimuksen pääkirjoittaja Carolyn Aldwin selitti viitaten noin 50-vuotiaisiin vanhemmilla aikuisilla.

Vuosikymmenten kuluessa syntyi kuitenkin uusia ”hässäköitä”, ja Newserin mukaan miesten tapa ”arvostaa” niitä muuttui. Hässäköiden arvostus kasvoi 60-vuotiaana ja alkoi taas alentua 70-vuotiaana. Aldwinin mukaan myöhemmän iän hässäkät sisältävät muun muassa terveysongelmia, perheenjäsenten ja ystävien kuolemia ja henkistä laskua.

Vanhemmat miehet eivät ole kuitenkaan tuomittuja kurjuuteen, sillä elämään tulee myös uusia onnellisuuden lähteitä.

”Saatat menettää vanhemman, mutta saat lapsenlapsen”, Aldwin sanoi.

Lähde: Newser