French National Center for Scientific Research on käyttänyt hermostimulaattoria löytääkseen tajunnan merkkejä miehestä, joka on ollut puolet elämästään vegetatiivisessa tilassa. Potilas on edelleen valitettavasti kaukana kokonaisvaltaisesta tietoisuudesta, mutta tapaus osoittaa, että ihmisen tietoisuuden voi palauttaa paljon oletettua pidemmän ajanjakson jälkeen.

Kiertäjähermo kulkee aivoista suolistoon ja muihin kehonosiin. Stimulaation on joskus osoitettu tarjoavat helpotusta masennukseen tai epilepsiaan. Kyseinen hermo on osana unesta heräämistä, sekä se pitää meidät valppaina. Näitä faktoja yhdistelleen, Dr Angela Sirigu pohti, voisiko tietoisuuden palauttaa potilaaseen, joka on ollut pitkään vegetatiivisessa tilassa.

Olettamuksen mukaan pidempään vegetatiivisessa tilassa olleella ihmisellä on pienempi todennäköisyys parantua. Sirigu etsi käsiinsä potilaan, joka oli ollut pisimpään vegetatiivisessa tilassa ilman minkäänlaisia merkkejä tietoisuuden palautumisesta. Kyseinen henkilö oli joutunut 20-vuotiaana auto-onnettomuuteen ja hän ei ollut vastannut minkäänlaisiin signaaleihin 15 vuoden aikana.

Kiertäjähermoa stimuloitiin kuukausien ajan ja lopulta mies pystyi kääntämään päätään käskystä. Hänen silmänsä pystyivät seuraamaan liikkuvia asioita ja hän näytti pysyvän tajuissaan pidempään. Myös potilaan silmät laajenivat, kun joku lähestyi vauhdilla hänen kasvojaan.

Aivosähkökäyrä osoitti, että potilaan aivot olivat muuttuneet selvästi aktiivisemmiksi erityisesti alueella, joka erottaa tekee ihmisestä tietoisen omasta ympäristöstään. Ruoansulatusjärjestelmä oli aktiivisempi ja tämä oli merkki siitä, että aivosolut tarvitsivat lisää ”polttoainetta”, Sirigu raportoi Current Biology -sivustolle.

Lääkärit nostivat potilaan terveydentilan vegetatiivisesta tilasta, ”heikosti tietoinen” -tilaan. ”Tutkimus osoitti, että aivot voivat korjaantua ja parantua, vaikka kaikki toivo vaikuttaisi menetetyltä”, Sirigu kertoo.

Positroniemissiotomografia osoitti aktiivisuuden lisääntyneen merkittävästi.
Positroniemissiotomografia osoitti aktiivisuuden lisääntyneen merkittävästi.

Tutkimustulokset osoittivat kiertäjähermon olevan merkittävä osa terveiden aivojen toimintaa.

Nyt tutkijat aikovat selvittää lisää ja tulevaisuudessa voimme ehkä palauttaa vegetatiivisessa tilassa tai koomassa olevat ihmiset takaisin tietoisuuden pariin, mahtavaa!

Jaa tutkimus Facebookissa – tällaista työtä tekevät tutkijat ansaitsevat tunnustusta!