Rjukan kylä sijaitsee luoteessa, noin 3 tunnin ajomatkan päässä Oslosta. Se tunnetaan yhtenä maailman pimeimpänä kaupunkina koko maailmassa.

Rjukan kylässä asuu 3386 ihmistä ja paikka on saanut nimensä Rjukan vesiputouksesta, joka on 104 metriä korkea ja tuottaa suuria määriä energiaa.

Rjukan kaupungin asukkaat eivät kuitenkaan näe suoraa auringonpaistetta syyskuun ja maaliskuun välisenä aikana, sillä ympärillä olevat vuoret peittävät auringon.

Rjukanissa olisi valoisaa, jos vuoret eivät olisi ympäröineet sitä. Toisaalta vuoret ovat kuitenkin mahdollistaneet vesiputouksen muodostumisen ja tehokkaan energiatuotannon.

Kaupungin päättäjät päättivät tehdä asiaan muutoksen ja he lahjoittivat 5 miljoonaa Norjan kruunua (noin 500 tuhatta euroa) suurten peilin asentamiseen.

Nämä aurinkovoimalla toimivat peilit asetettiin 450 metriä kylän yläpuolelle ja ne seuraavat auringon liikettä ympäri vuorokauden.

Lopputulos? Kylän kauppatorille paistaa kirkas aurinko!

Eräässä haastattelussa Rjukan asukas totesi tottuneensa pimeydessä elämiseen.

”Lopulta et edes ajattele koko asiaa. Mutta tämä… Tämä lämmittää kyllä sydäntä. Ei vain fyysisesti, vaan myös henkisesti. Se lämmittää henkisesti.”

Idea keräsi myös kritiikkiä, sillä sitä haukuttiin turhaksi rahan haaskaukseksi.

Suurin osa projektia kritisoineista henkilöistä perui puheensa nähdessään, kuinka paljon valoa peilit todellisuudessa toivat ja kuinka paljon turisteja ne houkuttelivat paikalle.

Ensimmäinen idea kylää valaisevasta peilistä tuli jo kylän perustajan, Sam Eyden toimesta, vuonna 1913. Hän ymmärsi auringon ja valon merkityksen ja yritti rakentaa vuorille valoa heijastavan peilin. Sam kuitenkin valitettavasti epäonnistui projektissaan.

”Idea nostettiin takaisin pintaan Martin Andersenin toimesta vuonna 2005. Andersen on Rjukan asukas ja taiteilija. Peili saatiin valmiiksi vuonna 2013, kun alkuperäisestä ideasta oli kulunut tasan sata vuotta”, norjalaisella nettisivulla kerrotaan.

500 tuhannen euron arvoinen investointi on varmasti tuonut rahansa takaisin turismin avulla. Nerokas idea ja erinomainen toteutus!

Jaa uutinen, jos arvostat pieniä ja sinnikkäitä kyliä