Kuva: Fotolia
Kuva: Fotolia

Tutkijoille selvisi, että Facebookin käyttö voi johtaa masennuksen oireisiin, jos se laukaisee käyttäjissä kateuden tunnetta.

Facebookin selaaminen voi saada mielen matalaksi. Computers in Human Behaviour -julkaisussa ilmestyi keskiviikkona uusi tutkimus, jonka mukaan Facebook edistää kateuden tunnetta käyttäjissään, mikä voi johtaa masennukseen.

Telegraphin mukaan tutkijat lähtivät selvittämään, kuinka emotionaalisesti käyttäjät ovat sivustolla mukana ja kuinka säännöllinen käyttö voi vaikuttaa heidän mielenterveyteensä. Missourin yliopiston asiantuntijat saivat selville, että Facebook voi johtaa masennuksen oireisiin, jos se laukaisee kateutta käyttäjissä.

Tutkimuksen toinen kirjoittaja, professori Margaret Duffy, kertoi, että ihmisten tapa käyttää Facebookia vaikuttaa, miten he reagoivat sivustoon.

”Facebook voi olla hauskaa ja terveellistä toimintaa, jos käyttäjät hyödyntävät sivustoa pysyäkseen yhteydessä perheeseen ja vanhoihin ystäviin ja jakavat mielenkiintoisia ja tärkeitä puolia elämästään”, Duffy sanoi.

”Jos Facebookia käytetään kuitenkin siihen, että näkee kuinka hyvin tuttavalla menee taloudellisesti tai kuinka onnellinen vanha ystävä on parisuhteessaan – asioita, jotka aiheuttavat kateutta käyttäjissä – voi sivuston käyttö johtaa masennuksen tunteisiin”, hän lisäsi.

Telegraphin mukaan tutkimusta varten esitettiin kysymyksiä 700 nuorelle Facebook-käyttäjälle. Tutkimuksessa selvisi, että Facebookia ”valvontaan” käyttävät kokivat masennusoireita, mutta he, jotka käyttivät Facebookia yhteydenpidossa, eivät kokeneet negatiivisia vaikutuksia.

”Valvontakäyttö” tarkoitetaan sitä, kun käyttäjä selaa sivustoa nähdäkseen, miten ystävillään menee häneen itseensä verrattuna. Tutkijoille selvisi, että julkaisut muun muassa kalliista lomamatkoista, uusista taloista tai jopa onnellisista parisuhteista voivat herättää kateutta ”valvontakäyttöä” harrastavissa käyttäjissä.

”Saimme selville, että jos Facebook-käyttäjät kokevat kateutta ystäviensä aktiviteeteista ja elämäntyyleistä Facebookissa, he todennäköisemmin kertovat masennuksen tunteista”, professori Duffy kertoi.

”Facebook voi olla hyvin positiivinen lähde monille, mutta jos sitä käytetään saavutusten vertailussa toisiin, sillä voi olla negatiivinen vaikutus. On tärkeää, että Facebookin käyttäjät ovat tietoisia riskeistä, jotta he voivat välttää tällaista käytöstä sivustoa käyttäessään”, Duffy päätti.

Lähde: Telegraph