Teknologian kehitys ja automatisaatio päihittävät ihmiset yhä useammilla osa-alueilla.

Teknologian, robottien ja automatiosaation kehitys on pääosin hyväksi yhteiskunnallemme, ainakin niin pitkään kunnes robotti vie oman duunin. Moni työ ei vaadi sen kummempaa taitoa, jonka vuoksi robotin käyttäminen saattaa olla yritykselle huomattavasti kannattavampaa.

Kassatati

Miksi robotit?

Robotit ja tietokoneet voivat työskennellä 24/7, eivätkä ne tarvitse palkkaa, lakisääteisiä kahvitaukoja tai lomaa. Siksi moni yritys onkin valmis investoimaan huomattavia summia siihen ettei ihmisiä tarvittaisiin kuin pakollisiin hommiin. Robotit ja tietokoneet ovat kalliita, mutta ajattele kuinka nopeasti ne maksavat itsensä takaisin?

Business Insider listasi muutamia ammatteja, jotka voivat kadota jopa alle 10 vuodessa. Ihmisten kannattaakin tänä päivänä varautua ”pahimman varalle” ja keksiä useampia ansaintamalleja. Ihmisten kannattaa myös panostaa luovuuteen, sillä robotit ovat tehokkaita laskemaan, mutta ne eivät osaa ajatella vielä kovin itsenäisesti.

Pixabay
Pixabay

Toisaalta kehityssuunta ei välttämättä ole lainkaan niin huono kuin moni kuvittelee – ehkä tulevaisuudessa ihmiset saavat keskittyä nauttimaan elämästä, kun robotit tekevät kaiken työn! Moni kuitenkin uskoo että robotit voivat tuhota ihmiskunnan, kun ne kehittyvät ihmisiä fiksummiksi ja toteuttavat niihin koodattuja tehtäviä ehdoitta.

Otetaan esimerkiksi robotti, jonka tehtävä on valmistaa lyijykyniä.

Tässä hypoteettisessa esimerkissä älykäs robotti saa tehtäväkseen valmistaa lyijykyniä. Robotti ei osaa ajatella rationaalisesti, jonka vuoksi se käyttää kaiken saatavilla olevan hiilen kaivoksista, kaatamalla metsän, tappamalla eläimet ja lopulta myös ihmiset. Robotti on muuttanut kaiken saatavilla olevan materiaalin lyijykyniksi. Se ei tiedä tekevänsä väärin, sillä sen alkuperäinen koodi perustui lyijykynien valmistamiseen.

Toinen uhkakuva on se että roboteista tulee niin älykkäitä että ne eivät enää huomioi tai pidä ihmisiä merkittävänä (sama kun kävelet metsässä ja et huomaa astuvasi muurahaisen päälle).

Katso alta, mitkä ammatit ovat uhassa kadota jo lähivuosien aikana.