Jokainen varmasti tietää sen, että jotkin puhelimeen ladatut sovellukset vievät tavallista enemmän muistia, kuluttavat akkua ja voivat aiheuttaa muuta haittaa. 

Sovelluksia julkaistaan päivittäin tuhansia, joten edes Google Play tai App Store ei pysty vahtimaan niitä kaikkia. Tämän vuoksi turvallisuus ja vastuu jää pääosin kuluttajalle eli sinulle. 

Kokosimme tähän artikkeliin muutamia esimerkkejä sovelluksista, joita jokaisen tulisi ehdottomasti välttää.

1. ilmaiset pelit

Pelien tekeminen ja kehittäminen vie paljon rahaa ja aikaa. Tämän vuoksi ilmaiset pelit ovat yleensä täynnä mainontaa. Ilmaisissa peleissä ei välttämättä ole mitään vikaa, mutta runsas mainosten määrä vie usein paljon tilaa ja kuluttaa nopeasti puhelimesi akkua. Jos siis todella haluat ladata ilmaisen pelin niin suosittelemme selvittämään pelintekijän taustat ja lopputäyttäjän lisenssisopimuksen (User Agreement). 

2. Sovellukset, jotka nopeuttavat puhelimen latausta

On olemassa lukuisia sovelluksia, jotka ”nopeuttavat puhelimen latausaikaa”. Fakta on kuitenkin tämä: mikään ei (mukaan lukien sovellukset) auta puhelintasi latautumaan nopeammin. Nämä sovellukset ovat silkkaa huijausta ja täynnä mainoksia, joita voi ilmaantua jopa silloin, kun puhelimesi on lukittuna. 

3. Wi-Fi sovellukset

Wi-fi sovellukset lupaavat tarjoavansa sinulle kartan kohdista, joissa on ilmainen Wi-Fi. Samalla nämä sovellukset tarjoavat ”ilmaisia Wi-Fi-salasanoja ja tietoturvasuojaa”. Osa näistä sovelluksista voi varastaa henkilökohtaista dataa, kuten luottokorttitietoja ja muuta arkaluonteista aineistoa. 

4. Musiikkisovellukset tuntemattomilta kehittäjiltä 

Nämä sovellukset vievät akkua tallentamalla musiikkia välimuistiin ja viemällä samalla puhelimesi muistia. Epämääräisissä musiikkisovelluksissa voi olla myös viruksia, jotka aktivoituvat sovelluksen käytön yhteydessä.

5. Sijaintia pyytävät sovellukset

Sovellukset, jotka haluavat saada selville sijaintisi eivät vain lyhennä akun kestoa, sillä ne saattavat myydä dataasi eteenpäin. Navigaatiosovellukset, kuljetussovellukset ja pelit kuten Pokemon Go. Ota hetki aikaa, selaa puhelimesi sovellukset läpi ja poista ylimääräiset. Monista sovelluksista voi myös sulkea ”näytä sijainti” -osion kokonaan. 

6. Tietoturvasuojaa laiminlyövät sovellukset

Monet sovellukset pääsevät käsiksi yhteystietoihin, valokuviin, sijantiin jne. Suosituimmat sosiaalisen median sovellukset käyttävät henkilökohtaista dataasi mielin määrin. Ole tarkkana, kun lataat sovelluksen, jos et halua jakaa henkilökohtaisia tietojasi sovelluksen kehittäjän kanssa. 

7. Sisäänrakennetut selaimet

Epämääräiset ja tekaistut selaimet eivät suojaa puhelintasi ja ne voivat avata linkkejä itsenäisesti. Tämä asettaa henkilökohtaiset tietosi suureen vaaraan ja virusten saaminen on erittäin todennäköistä. Käytä siis vain selaimia, jotka ovat luotettavia ja suurten tahojen valmistamia. 

Toivottavasti näistä vinkeistä ja tiedoista oli hyötyä! Jaa uutinen Facebookissa, jotta ystäväsi muistavat olla tarkkana joidenkin sovellusten kohdalla.