Kuinka löydät puhelimessasi lymyilevän viruksen? Jos luulit että puhelimessasi ei voi olla viruksia, olit todella väärässä.

Tähän asti ei ole vielä kehitetty laitetta, jonka hakkerointi olisi mahdotonta. Virukset voivat aiheuttaa älypuhelimille vakavia vaurioita. Virukset voivat myös varastaa henkilökohtaista tai arkaa materiaalia, aiheuttaa valtavan puhelinlaskun tai erikoisia vikoja & bugeja.

Onneksi on olemassa keinoja, joilla voi helposti selvittää onko puhelimeen iskenyt virus.

Tiesitkö esimerkiksi, että älypuhelimesi ei kuuluisi olla kuuma? Virukset kuormittavat puhelimen kapasiteettia – tämän vuoksi tartunnan saanut puhelin voi ylikuumentua tavallista useammin.

Kuva: Brightside

Tässä merkit, jotka viittaavat siihen että puhelimessasi on virus (ajat merkattuna):

Akkusi loppuu paljon tavallista nopeammin 1:18

– Jos huomaast että akkusi loppuu yhtäkkiä paljon tavallista nopeammin, niin puhelimessasi saattaa olla virus tai haittaohjelma.

Puhelut kuuluvat huonosti ja katkeilevat 1:56

– Jos puhelusi usein katkeavat tai kuuluvat huonosti, niin hälytyskellojen tulisi soida.

Puhelimesi soittaa itsekseen 2:30

– Sinun tulisi olla epäileväinen, jos puhelimestasi on soitettu tai lähetetty viestejä, vaikka et ole varmasti ollut itse asialla. Tällaisissa tapauksissa on suuri riski, että puhelimessasi on virus.

Jatkuvat ponnahduslaudat ja mainokset 3:08

– Useimmissa tapauksissa, jatkuvat mainokset ja ponnahduslaudat tarkoittavat virusta. Latasit luultavasti sovelluksen, jossa oli haittaohjelma.

Puhelimessasi on erikoisia sovelluksia 3:46

– Todella yleinen merkki viruksesta ovat tuntemattomat sovellukset, joita et ole itse ladannut puhelimeesi.

Älypuhelimesi ylikuumentuu 4:13

Virukset käyttävät puhelimesi kapasiteettia, jonka seurauksena puhelimesi voi ylikuormittua ja kuumentua.

Puhelimesi käyttää tavallista enemmän dataa 4:41

– Virus saattaa vaikuttaa merkittävästi puhelimesi datan käyttöön. Haittaohjelma saattaa käyttää sinun dataasi informaation ja mainosten levittämiseen.

Puhelinlaskussasi on erikoisia maksuja 5:22

– Suuri ja selittämätön puhelinlasku on usein varma merkki viruksesta. Jotkin haittaohjelmat lähettävät suuria määriä kalliita viestejä ja tämän seurauksena postissa tulee kallis puhelinlasku.

Ohjelmat ja pelit kaatuvat jatkuvasti 6:07

– Jos pelaat peliä, joka kaatuu yhtäkkiä ei tarvitse olla huolissaan. MUTTA jos pelit ja ohjelmat alkavat kaatua säännällisesti, tulisi hälytyskellojen soida.

Yleisiä viruksia ja haittaohjelmia 6:50

– Troijanhevonen voi asentaa sovelluksia tai lähettää puhelimesi välityksellä kalliita viestejä.

– Mato eli worm leviää usein tekstiviestien välityksellä. Jotkin madot eivät vaadi aktivoituakseen edes käyttäjän ja viruksen välistä interaktiota.

– Haittaohjelma voi lamauttaa puhelimen ja vaatia maksua laitteen aktivoimiseksi.

Näin suojaat puhelintasi 9:25

– Älä anna puhelimesi ladata ohjelmia ja applikaatioita ennen kuin syötät salasanan.

– Hanki hyvä virusturva. Ilmaiset virustorjuntaohjelmat eivät ole huonoja, mutta eivät usein kovin tehokkaitakaan. Jos käytät nettiä päivittäin, niin sinulla tulisi olla ammattimainen virustorjuntaohjelma.

Huh! Melkoinen määrä informaatiota. Nämä merkit on kuitenkin hyvä pitää mielessä, jotta mahdollisen viruksen saa mahdollisimman nopeasti poistettua älypuhelimesta.

Jaa uutinen Facebookissa, jos uskot että ystäväsi saattaisi hyötyä tästä tiedosta.