Toinen maailmansota sai alkunsa 1. päivä syyskuuta 1939, kun saksalaiset hyökkäsivät Puolaan. Ei mennytkään kauaa, kun Puola joutui antautumaan Saksan voittamattomilta tuntuvia joukkoja vastaan.

Natsit alkoivat heti sodan ensimmäisistä päivistä lähtien kerätä Juutalaisia, puolalaisia, homoseksuaaleja ja kehitysvammaisia keskitysleireille – tavoitteena oli että kyseisen taustan omaavat henkilöt puhdistettaisiin pois.

Useita satoja keskitysleirejä

Ensimmäinen keskitysleiri oltiin rakennettu valmiiksi jo vuonna 1933 ja sinne sijoitettiin vangittuja poliitikkoja.

Vuosien 1937-1939 välisenä aikana keskitysleirejä rakennettiin taukoamatta ja II maailmansodan loppuessa vuonna 1945, keskitysleirejä oli yhteensä 730.

Pakkotöitä karmeissa olosuhteissa

Vangit joutuivat usein pakkotöihin, sillä natsiarmeija tarvitsi jatkuvasti lisää sotatarvikkeita, vaatteita ja muonaa. Natsien tavoitteena oli että Euroopassa ei eläisi ainuttakaan juutalaista.

Kaikista tunnetuin ja pelätyin keskitysleiri oli Auschwitz. II Maailmansodan aikana Auschwitziin kuljetettiin 1 300 000 henkilöä, joista 1 100 000 murhattiin – murhattujen joukossa oli miljoona juutalaista.

Toisen maailmansodan aikana keskitysleireillä murhattiin yhteensä yli 6 miljoonaa juutalaista.

BBC News kuvasi videon drone-lennokilla

Keskitysleiriltä selvinneet ihmiset olivat vakavasti alipainoisia, sairaita ja nälkiintyneitä.

Tänä päivänä Auschwitzin aavemaiset rakennukset ovat edelleen pystyssä ja vuosittain miljoonat ihmiset käyvät katsomassa yhtä maailman julmimmista paikoista, jossa kamalia ihmisrikoksia tehtiin useiden vuosien ajan.

BBC News julkaisi muutama vuosi sitten Auschwitzista kuvatun videon. Lyhyt pätkä antaa erilaisen perspektiivin, sillä se on kuvattu drone-lennokin avulla.

Videomateriaali vetää hiljaiseksi ja on vaikea käsittää että kaikki nämä rakennukset tehtiin sen vuoksi että ihmisiä voitiin murhata julmasti. 

Jaa video Facebookissa, jos se liikutti sinua.