Dylan Phillips, automekaanikko Pembrokeshiren alueelta Englannista, teki hiljattain Guinnessin ennätyksen maailman nopeimmalla kottikärryllä, joka pystyy saavuttamaan jopa 84 kilometrin tuntivauhdin.

Idea supernopeasta moottoroidusta kottikärrystä syntyi pubissa muutaman drinkin jälkeen, mutta nikkarointia harrastava Phillips halusi ryhtyä toteuttamaan ideaansa. 38-vuotias mekaanikko alkoi työskennellä kottikärryn parissa vajassaan Crymychissä, Pembrokeshiressä, ja pian hänellä oli toimiva koeversio.

Dylanin ensimmäinen prototyyppi kulki 60 kilometriä tunnissa ja hän alkoi tämän jälkeen kiinnostua maailmanennätyksen rikkomisesta. Guinness World Records ennätyksen haltijan kottikärry kulki nimittäin 74 kilometriä tunnissa.

”Huvin vuoksi”

– Rakensin kottikärryn huvin vuoksi. Saavutin leikkimielisesti tehdyllä versiolla 60 kilometrin tuntivauhdin ja seuraavaksi mieleeni juolahti mikä mahtaa olla kottikärryn nopeusennätys, Phillips kertoo BBC:lle ja jatkaa:

– Joten enää oli vain kyse siitä, että selvitettiin mahdollisen ennätyksen olemassaolo ja sitten päätettiin rikkoa ennätys rakentamani vekottimen kanssa.

Kun Phillips oli tuunannut kottikärryään hieman lisää, hän oli valmis haastamaan Guinnessin ennätyksen Straightliners Speed Week 2024 -tapahtumassa Elvingtonin lentokentällä Yorkshiressa. Suoritettuaan kaksi ajokertaa tutkan läpi 100 metrin radalla, englantilainen mekaanikko rikkoi vanhan ennätyksen (74 km/h) saavuttaen huikean 84 kilometrin tuntivauhdin.

Phillipsin nopeus ei ehkä kuulosta kovin vaikuttavalta autolle tai moottoripyörälle, mutta se on uskomattoman nopea ja vaarallinen kottikärrylle, jossa ei ole jousitusta ja johon on asetettu vain etupyörän jarrut.

”Se on pelottavaa”

– Ajaminen on epämukavaa ja pelottavaa. Hidastaminen on ongelma – siinä on vain etujarrut. Koputan puuta, en ole kaatunut enkä kokenut mitään kommelluksia sen kanssa, se on vain epämukavaa. Se rikkoo paikat muutaman ajokerran jälkeen, koska siinä ei ole jousitusta ja tärinä on jäätävää, Phillips toteaa.

Phillipsin ennätys vahvistettiin Guinnessin toimesta toukokuussa, mutta toistaiseksi hänen moottoroidusta kottikärrystään ei ole julkistettu paljoakaan teknisiä tietoja.