Digitaalinen yuan on Kiinan valtion valuutta, jota testataan tällä hetkellä Kiinassa. Valuutan eräs ominaisuus on herättänyt erityisen paljon eripuraa, sillä Wall Street Journalin mukaan valtio voi kytkeä digitaalisen yuanin pois päältä, jos sitä eri käytetä eräpäivään mennessä. Tämän ominaisuuden ideana on lisätä kulutusta taloudellisen laman aikana.

Tämä käytännössä tarkoittaa siis sitä, että valtio voi muuttaa rahat arvottomaksi ellei niitä ole käytetty annettuun päivämäärään mennessä.

WSJ:n mukaan tällaisia ominaisuuksia ollaan testattu jo aiemmin ja ne lisäävät keskuspankin kykyä kontrolloida taloutta aiheuttaen painajaisia säästöjä keränneille ihmisille. Valtio voi siis tiettynä päivänä ilmoittaa, että digitaalisessa yuanissa on eräpäivä, jonka jälkeen se muuttuu arvottomaksi. Tämä pakottaa kansalaiset käyttämään rahat ennen eräpäivää.

Digitaalinen valuutta antaa myös viranomaisille täyden kontrollin kaikista maan sisäisistä transaktioista. Viranomaiset voivat jäljittää kaikki kansalaisten tekemät siirrot ja jakaa sakkoja sekä jäädyttää väärinkäytöksen kohteena olleita tilejä.

Kuulostaa huonolta aprillipilalta, mutta valitettavasti tässä on tosi kyseessä.