Tämä valheenpaljastin saa useimmat tunnustamaan jo ennen varsinaista koetta.

Itä-Egyptistä peräisin oleva Ayaidah-niminen heimo käyttää karmivaa ’Bisha’ valheenpaljastusmenetelmää, jonka avulla saadaan selville syylliset ja syyttömät.

Epäiltyjen täytyy nuolaista hehkuvan punaiseksi kuumennettua lusikkaa heimon päättäjien ollessa läsnä. Syylliseksi todetaan ne, joiden kieleen ilmestyy rakkuloita.

Youtube
Youtube

Menetelmän uskotaan olevan peräisin muinaisesta Mesopotamiasta, jossa Bishaa käytettiin lukuisien heimojen keskuudessa. Tänä päivänä Ayaidahin heimo on ainut maailmassa joka käyttää ristiriitaista toimenpidettä.

Rituaali on kielletty Jordaniassa ja Saudi-Arabiassa, muttei Egyptissä vaikka islaminuskoiset pitävätkin sitä epä-islamistisena toimenpiteenä. Kyseessä on siis maailman vanhin ”valheenpaljastustesti”, mutta ei todellakaan kaikista tarkin.

Bishaa käytetään tilanteissa, joissa rikos on tehty mutta tapauksesta ei ole ainuttakaan silminnäkijää.

Youtube
Youtube

Bishan paljastamaa ”totuutta” ei saa kyseenalaistaa

Bishan alkuperäisenä ajatuksena on se että hermostuneen ihmisen suu on kuiva, jonka vuoksi kuuma metalli polttaa siihen rakkuloita. Jos epäilty on viaton, hän on rentoutunut, ja kielen sylki suojelee häntä kuumalta metallilta. Tässä vaiheessa täytyy sanoa että olisin itse hermorauniona, jos tietäisin että joku tunkee tulikuuman metallilusikan kielelleni, vaikka olisinkin syytön!

Tänä päivänä Bisha pelottaa epäiltyjä niin paljon että he tunnustavat rikoksen jo ennen testiä. Tämä johtaa valitettavasti siihen että monia syyttömiä tuomitaan jo ennen surkeaa valheenpaljastustestiä, joka on käytännössä arpapeliä.

Ayaidahit eivät halua lopettaa ikivanhaa rituaalia, sillä kyseessä on yksi viimeisistä perinteistä joka pitää heimon koossa.

Olemme edenneet ihmiskuntana valtavasti, mutta on suorastaan erikoista että jossakin päin maailmaa käytetään edelleen näin alkeellisia menetelmiä! 

Jaa uutinen, jos et ole aikaisemmin kuullut Bishasta.