Ilmastonmuutos uhkaa koko ihmiskuntaa – silti moni tuntuu väheksyvän jo havaittavissa olevia muutoksia.

8 kilometriä leveä ja 800 metriä syvä pala jäätikköä irtosi Helheimin jäätiköstä lähellä Tasiliaqia Grönlannissa. Irronnut pala on muodostanut lukuisia jäävuoria Grönlanninmerelle.

Reutersin valokuvaaja, Lucas Jackson, kuvasi harvinaisen videomateriaalin kesäkuussa. Videota nopeutettiin 1600%, jotta jäätikössä tapahtuvat muutokset olisi helpompi havaita.

Merten ja ilmaston lämpötilojen kasvu on nopeuttanut jäätiköiden sulamista traagisen nopeasti. Merenpinnan nousu onkin yksi suurimmista uhista rannikoilla sijaitseville kaupungeille ja sadoille miljoonien asukkaille.

Jaatikko

Merenpinta nousee millimetri kerrallaan

Jäätiköstä irronnut ”pala” on Lower Manhattanin kokoinen alue, 12 vuotta jäätiköitä tutkinut merivalokuvaaja David Holland kertoo.

”Tuo hetki merkitsee merenpinnan nousua. Jää putoaa mereen, ja nostaa – tosin erittäin vähän – merenpinnan korkeutta. Tällaisten tapausten yhteenlaskettu summa voi johtaa merkittävään merenpinnan nousuun ja vaikuttaa meihin jopa tämän vuosisadan sisällä”, Holland toteaa.

Holland on ollut osana NASA:n Oceans Melting Greenland (OMG) projektia. Viisi vuotta kestävää projektia on rahoitettu 30 miljoonalla dollarilla ja sen tavoitteena on selvittää kuinka nopeasti lämpenevät meret sulattavat jäätä pinnan alapuolelta.

NASA:n mukaan Grönlannin sulava jää nostaa merenpintaa keskimäärin 0,8 millimetriä vuodessa, se enemmän kuin mikään muu alue. Tuolla määrällä vettä voisi täyttää 115 miljoonaa Olympia uima-allasta – ehkä tämä tuo paremman perspektiivin!

Ilmastonmuutos ei ole mitään viherpiipertäjien turhaa hössötystä. Ongelma on vakava ja vain tällaisten videoiden avulla voimme nostaa tietoisuutta ihmisten keskuudessa.

Tee palvelus yhteiskunnalle ja auta meitä jakamaan tätä eteenpäin!