Levon Arakelyan oli 44-vuotias vuonna 1985, kun hänen vaimonsa pyysi häntä kaivamaan talon alle perunakellarin. Pariskunta asui Arinjin kylässä, Armenian Kotaykin maakunnassa. Levon totteli vaimoaan, mutta hän ei halunnut lopettaa perunakellarin ollessa valmis, niinpä hän jatkoi projektia 23 vuoden ajan.

Tosya toimii tänä päivänä oppaana miehensä kaivamassa tunnelissa, vaimo kertoo että Levon kaivoi tunnelia, sillä useammat näyt ja unet käskivät häntä tekemään niin.

Levon työskenteli teki 18 tuntisia päiviä, 23 vuoden ajan. Projekti eteni aluksi hitaasti, mutta kaivuutyöt nopeutuivat, kun maa-aine muuttui pehmeämmäksi Levonin päästessä syvemmälle.

Kuva: Levon’s Divine Underground / Facebook
Kuva: Levon’s Divine Underground / Facebook

Levon Arakeluan uskomaton maanalainen tunneli kattaa 280 neliömetrin kokoisen alueen ja se yltää yli 20 metrin syvyyteen. Levonin maanalaisessa tunneliverkostossa on 7 huonetta, jotka ovat yhteyksissä toisiinsa. Seiniä on koristeltu kaiverruksilla, mosaiikeilla, veistoksilla ja jopa pienellä alttarilla. Lopputulosta katsoessa on vaikea uskoa että mies teki tämän kaiken käsin!

”Mieheni nukkui 3-4 tuntia ja hän pisti sielun ja sydämensä projektiin, muussa tapauksessa hän ei olisi voinut onnistua”, Tosya Garibyan kertoo.

Levon kantoi 23 vuoden aikana luolastaan ulos 450 rekkakuormallista maa-ainesta. Hän lahjoitti maa-aineksen paikalliselle yritykselle, joka käytti maata erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Levon teki töitä, kunnes hän kuoli 67-vuotiaana, vuonna 2008. Hän sai sydänkohtauksen, mutta vaimo uskoo että kova työ ja liian vähäinen lepo olivat painavimmat syyt ennenaikaiselle kuolemalle.

“Hän tuhosi elämänsä tämän kolon takia”, Tosya toteaa.

Tosya kertoo tuntevansa surua aina, kun hän astuu Levonin luolastoon, koska se muistuttaa häntä siitä ettei aviomies ole enää hänen keskuudessaan. Samalla Tosya tuntee kuitenkin ylpeyttä miehensä saavutuksesta.

”Olen todella ylpeä siitä mitä hän jätti taakseen minulle ja lapsenlapsille. Se on lahja”, hän sanoi.

Levon Arakelyanin 23 vuotta kestänyt projekti on tänä päivänä Arinjin suosituin turistinähtävyys. Ensimmäinen kerros on täynnä Levonin tavaroita, sieltä löytyy muun muassa: ränsistyneitä saappaita, vasaroita ja talttoja, joita hän käytti vuosien varrella.

Levonilla ja Tosyalla on neljä tytärtä ja 12 lastenlasta, mutta Tosyan mukaan yksikään heistä ei ole kiinnostunut laajentamaan maanalaista temppeliä.

Levon Arakelyan tunneli on surullinen mutta samalla upea osoitus siitä, mihin yksi ihminen voi pystyä elämänsä aikana.

Jaa juttu Facebookissa, jotta ystäväsi näkevät Levonin rakentaman luolaston!