Olet kahvilla, mutta yhtäkkiä tuntuu siltä kuin juna olisi ajamassa päällesi – jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti saanut paniikkikohtauksen.

Äiti kuvasi videon paniikkikohtauksen videolle samaan aikaan, kun hänen lapsensa leikkivät viattomina taustalla.

Sophie Mei Lan itkee paniikissa ja hänellä on vaikeuksia hengittää – samaan aikaan hän yrittää peittää pelkonsa perheeltä.

LOlkuva 2018-10-26 kello 10.11.57

Minuutin pituisella videolla äiti murtuu ja sanoo: ”En halua olla täällä – en kestä tätä.”

Video julkaistiin ChannelMum.com -sivustolla ja sen tarkoitus oli nostaa tietoisuutta äitien mielenterveysongelmien keskuudessa.

Uusin tutkimus osoitti että 85 prosenttia äideistä kokee jonkinlaista ahdistusta tai muita mielenterveysongelmia raskauden aikana ja sen jälkeen – yli puolet heistä ei kuitenkaan tiennyt että näin voisi tapahtua.

Kolme kymmenestä äidistä on saanut ainakin yhden paniikkikohtauksen ja yli neljäsosa näistä äideistä on kärsinyt monista kohtauksista.

23 prosenttia paniikkikohtauksia saaneista äideistä kertoo saaneensa paniikkikohtauksen lapsen läheisyydessä.

Wakefieldistä, West Yorkshirestä kotoisin oleva Sophie sai kuvattua tilanteen videolle näyttääkseen muille vanhemmille miltä kohtaus näyttää.

”Halusin näyttää millainen mielenterveysongelma voi olla”, Sophie selittää ja jatkaa:

”Osa ihmisistä voi kummastella sitä miksi otin esiin puhelimeni, mutta video kuvastaa oikeaa elämää rumimmillaan ja raaimmillaan. Videon kuvaaminen oli minulle terapeuttista, koska paperilla olen menestynyt ja näytän normaalilta. Minulla on rakastava perhe, ystäviä, koti ja lapsia mutta saan silti rajuja paniikkikohtauksia.”

LOlkuva 2018-10-26 kello 10.12.05

Yleisempää kuin moni uskoo

ChannelMum.com paljasti että puolet paniikkikohtauksen saaneista äideistä ei ole koskaan kertonut tapauksista kenellekään. Kaksi viidestä äidistä pelkää että heidät tuomitaan ja lapset viedään huostaan kohtausten vuoksi. Yksi paniikkikohtauksen suurimmista laukaisijoista on ajatus siitä että ”en ole tarpeeksi hyvä äiti”, The Sun kirjoittaa.

Paniikkikohtauksen yleisin oire on hengitysvaikeus, josta kärsii jopa 63% ihmisistä. Kolme viidestä ihmisestä kuvailee kohtausta ”ylitsepääsemättömäksi peloksi” ja 22% on harkinnut jopa itsemurhaa.

”Paniikkikohtauksia on vaikea hallita ja ennakoida. Ne voivat tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta kun tullen oloni väsyneeksi, kipeäksi tai surulliseksi”, Sophie kertoo ja jatkaa:

”Kun minä saan kohtauksen, mieleni täyttyy syyllisyydellä ja tuntuu kuin murskautuisin. Haluan olla lasteni kanssa, mutta toisinaan tunnen että se on vaikeaa ja että olen pettänyt heidät. Vahdin ja pidän huolta lapsistani joten en voi mennä ulos ja pyytää apua – tämän jokainen äiti tietää. Kohtauksen on mentävä ohi ja sen kuvaaminen todistaa että se lopulta päättyy.”

Oletko sinä tai läheisesi saanut paniikkikohtauksen?

Kyseessä on todella yleinen, mutta pelottava mielenterveysongelma, joka voi iskeä kenelle tahansa. Paniikkikohtauksen tunnistaa äkillisestä sydämentykytyksestä, kuumotuksesta, huimauksesta ja tilanteeseen nähden poikkeuksellisen tiheästä hengityksestä.

Jaa tämä video ja auta Sophieta levittämään tietoa paniikkikohtauksiin liityen!